Nový finanční arbitr chce rozšířit své kompetence (Bankovnictví)


21. 03. 2008  12:00     ČTK     komentáře (0)

Působnost finančního arbitra by se měla rozšířit. Finanční arbitr František Klufa to označil za jeden ze svých hlavních cílů.





Působnost finančního arbitra, který nyní řeší spory mezi bankami a klienty ohledně převodu peněz nebo transakcí platebními kartami, by se měla rozšířit. Finanční arbitr František Klufa, který nahradil 2. ledna ve funkci předchozího arbitra Otakara Schlossbergera, to označil za jeden ze svých hlavních cílů. Arbitr by se tak mohl do budoucna zabývat například spotřebitelskými úvěry, hypotékami nebo spory v pojišťovnictví.

Loni finanční arbitr řešil 97 sporů mezi bankou a klientem. "Ročně nemůžeme kvůli našim omezeným pravomocem řešit třetinu případů. Ty se totiž týkají třeba pojišťoven nebo poplatků bank," uvedl Klufa. Podle něj by ale neměl vzniknout nový superúřad s rozpočtem 100 mil. Kč a stovkou zaměstnanců tak, jak byl plánován zhruba před dvěma lety. "Počítám s rozšířením současných šesti zaměstnanců na dvojnásobek a s rozpočetem ve výši 2,5 násobku současného," uvedl. Rozpočet finančního arbitra se pohybuje kolem 10 mil. Kč ročně.

O rozšíření pravomoci finančního arbitra na celý finanční trh uvažovalo ministerstvo financí již asi před dvěma roky v souvislosti se snahou ministerstva regulovat bankovní sektor. Tehdy se uvažovalo právě o vzniku nového velkého úřadu a transformaci finančního arbitra na finančního ombudsmana. Nutné bude podle Klufy rovněž změnit systém financování úřadu finančního arbitra, který je nyní placen z rozpočtu ČNB. "Evropská komise nás za to kritizuje již delší dobu. Finanční arbitr je volen poslaneckou sněmovnou, ale placen z rozpočtu ČNB," upozornil. O návrzích by měla diskutovat podle Klufy vznikající pracovní skupina při ministerstvu financí. "Do roku 2010 bychom byli rádi, aby bylo jasno, jak se naše pravomoci rozšíří a jak se změní financování," uvedl.

Kromě arbitra mají některé banky pro řešení stížností svých klientů vlastní ombudsmany. Spotřebitelé mohou řešit své spory s finančními institucemi také v běžném soudním nebo rozhodčím řízení.



Nový finanční arbitr chce rozšířit své kompetence (Bankovnictví)

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12444895072

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3210
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4030
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8690
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5540
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8400
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0907
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více