Nový zákon podle bank úvěry nezdraží, podle ostatních ano


31. 12. 2010  09:59     ČTK, Aleš Sosnovský     komentáře (0)

Nový zákon o spotřebitelském úvěru, který například umožňuje klientům odstoupit do 14 dnů od smlouvy o úvěru, nebude mít podle tuzemských bank dopad na cenu nebo dostupnost úvěrů.





Naopak nebankovní poskytovatelé úvěrů připouští, že zákon může kvůli zvýšeným nákladům úvěry pro klienty zdražit. Vyplývá to z ankety ČTK mezi finančními institucemi. Zákon o spotřebitelském úvěru začne platit od ledna. Rozšiřuje informační povinnost finančních institucí. Klienti například budou mít právo na předsmluvní informace, možnost odstoupit bezplatně od smlouvy do 14 dnů nebo předčasně splatit úvěr zdarma. Zákon však také prohlubuje odpovědnost klientů. Výslovně jim například ukládá povinnost poskytnout úplné, přesné a pravdivé údaje nezbytné pro posouzení jejich schopnosti splácet spotřebitelský úvěr. "Dopad na cenu či dostupnost úvěrů novela mít nebude," uvedl mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň. Obdobně hovoří i ostatní zástupci bank. Mluvčí GE Money Bank Pavel Zúbek uvedl, že zákon nepovede ke zdražení úvěrových produktů banky. Změny neplánuje ani ČSOB. "ČSOB a Poštovní spořitelna přistoupily na nová pravidla již v polovině roku 2010. Z hlediska zdražování tedy nic neplánujeme, většina změn již byla provedena," uvedla Denisa Salátková z ČSOB. Úpravy, které zákon požaduje, si ovšem podle Venduly Volákové z tiskového oddělení České spořitelny vyžádaly určité náklady. "Ty se však nechystáme přenést na naše klienty," uvedla. Ani cenová politika Komerční banky není podle její mluvčí Moniky Klucové navázána na tuto novou regulaci. Naopak podle tajemníka České leasingové a finanční asociace (ČLFA) Jiří Pulze může výrazné rozšíření informačních povinností poskytovatelů úvěrů vést ke zvýšení nákladů spojených se spotřebitelskými úvěry, a tím i k jejich zdražení. ČLFA sdružuje některé nebankovní poskytovatel půjček. Stejný názor na zdražení úvěrů má ředitel právního oddělení společnosti Provident Financial Martin Šváb. Na druhou stranu podle dřívějšího vyjádření neplánuje zdražení splátková společnost Cetelem. "Zákon o spotřebitelském úvěru sice z důvodu povinné harmonizace s právem EU přináší spotřebitelům vyšší ochranu při uzavírání spotřebitelských úvěrových smluv, zároveň ovšem uložením nových a často spíše zbytečných informačních povinností uvalí například na banky mnohem větší byrokratickou zátěž. To může velmi pravděpodobně vést k jistému zdražení jejich služeb," uvedl odborník na finanční a bankovní právo z advokátní kanceláře ROWAN LEGAL Martin Šubrt. Zákon stejně tak podle něj neřeší ani výši úrokových sazeb. Podle Sdružení obrany spotřebitelů je ovšem norma nedostatečná kvůli chybějící úpravě o rozhodčích doložkách. Zákon podle sdružení nezabrání situacím a sporům, ve kterých je rozhodce napojen na úvěrovou společnost a rozhoduje neobjektivně a zaujatě v neprospěch spotřebitele. Norma podle sdružení neřeší ani ochranu klienta před nadměrným zadlužováním.


Nový zákon podle bank úvěry nezdraží, podle ostatních ano

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16377767968

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6230
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8460
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3705
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8130
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0724
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více