O GE Money Bank prý mají zájem Číňané


24. 03. 2016  00:34     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Zpráva o prodeji čtvrté největší banky v ČR GE Money Bank vyvolala senzaci. Jedná se o jednu z největších bankovních transakcí poslední doby. Podle posledních informací projevili o tuto banku vážný zájem i Číňané. ČTĚTE DÁLE!

O GE Money Bank prý mají zájem Číňané




Zatím byl odkup tuzemských bank doménou spíše Rusů, kteří mají v naší zemi výrazně pevnější a dlouhodobější postavení, než například právě Číňané. V souvislosti se vstupem Čínského kapitálu do tuzemských firem se začíná vážněji spekulovat a hovořit i o zájmu Číňanů a jejich investičních fondů právě o tuto banku, která je zatím jako jediná, spolu s nízkonákladovou Zuno na prodej. V případě GE Money bank si navíc případný investor kupuje také poměrně výrazný vliv v tuzemské ekonomice. Banka je totiž podle počtu klientů, kterých má více než milion, čtvrtou největší tuzemskou bankou.

Kdo přitom vlastní banky, má vliv i na klienty. Banka úvěruje podniky, poskytuje půjčky a hypotéku svým klientům a je tak zcela jasné, že prostřednictvím těchto nástrojů vykonává i určitý vliv nad těmito klienty. Banka tak rozhoduje o výši úrokových sazeb, komu úvěr poskytne a neposkytne, zda uplatní nějaké sankce v případě porušení povinností klienta a má další možnosti vlivu. V tržním prostředí je však banka výrazně limitována konkurencí, takže si naštěstí nemůže diktovat jakékoliv podmínky, ale tyto podmínky musí být vždy v souladu se situací na trhu. V opačném případě by taková banka přestala být pro klienty zajímavá.

Spekuluje se, že Číňané chtějí vybudovat v České republice svou základnu pro další expanzi do EU a to i základnu pro finanční operace. Je přitom zřejmé, že tohoto cíle tyto Čínské fondy bez vlastnictví významné banky nedosáhnou. Vzhledem k tomu, že se jiná možnost odkupu velké banky zatím nerýsuje, je tak nejpravděpodobnější verzí právě odkoupení GE Money Bank. Součástí akvizice pak bude i logická změna názvu banky. V případě převzetí Číňany pak můžeme o jejím novém názvu spíše jen spekulovat.

Vstup Číňanů do GE Money bank by znamenal bezesporu velkou změnu v našem bankovním sektoru. Zejména by se rozšířil počet vlastníků tuzemských bank a mohli bychom také očekávat vlnu investic do této banky. To by sebou mohlo následně přinést i vlnu nových a zajímavých produktů. Čína je přeci jenom obří bankovní trh, využívající různé inovace, které mohou v důsledku propojení přijít vlastníka levněji a může se mu tak vyplatit tyto inovace testovat a zavádět i na takto malém trhu, jakým je Česká republika.

POJĎTE ROZHODNOUT O SVÉ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ BANCE A OZNÁMKUJTE SVOU BANKU V UNIKÁTNÍM HODNOCENÍ PRVNÍHO KLIENTSKÉHO RATINGU BANK GEEN VSTŘÍCNÁ BANKA ZDE!

geen_vstricna



O GE Money Bank prý mají zájem Číňané

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více