O odložení splátek úvěrů za první týden od spuštění požádalo 18 000 klientů České spořitelny


30. 03. 2020  09:35     Tisková zpráva     komentáře (0)

Česká spořitelna přijala za první týden od spuštění 18 000 žádostí o odklad splátek úvěrů od klientů, jejichž schopnost splácet je ohrožena probíhající koronavirovou pandemií. O odložení splátek požádalo 16 500 individuálních a téměř 1 500 firemních klientů. 

O odložení splátek úvěrů za první týden od spuštění požádalo 18 000 klientů České spořitelny




  • 56 % tvořily žádosti o odklad spotřebitelských úvěrů, 35 % žádosti o odklad hypotečních úvěrů a zbývajících 9 % tvořily žádostí o odklad firemních úvěrů; 
  • Většina žádostí byla schválena v průběhu 48 hodin;
  • Pro maximální urychlení celého procesu byl do schvalování nejjednodušších žádostí zapojen i robot, který schválil zhruba 20 % žádostí individuálních klientů; 
  • V průběhu prvního týdne byly zamítnuty jen jednotky žádostí, a to zejména z administrativních důvodů, kdy klientům chybělo například lékařské potvrzení. 

 Individuální klienti

Individuální klienti, jejichž schopnost splácet byla ohrožena pandemií, mohou u Spořitelny žádat online o odklad až tři měsíce. Spořitelna navíc jako jedna z mála bank na trhu, po dobu odkladu nezapočítává klientům úroky z hypotečních úvěrů, takže celková jistina i doba splácení hypotečního úvěru se nemění. Více o podmínkách odkladu zde.

Firemní klienti

Mohou žádat online až o pětiměsíční odklad splátek úvěru, aniž by po dobu odkladu byl snížen jejich rating. Nicméně konkrétní podmínky odkladu jsou v případě firemních klientů sjednávány na individuální bázi. 

Zhruba polovina z dosud došlých žádostí firemních klientů byla schválena již v průběhu prvního týdne, u ostatních se jednání o odkladu finalizují.

Z 1 500 firemních klientů, kteří požádali o odklad splátek z důvodu postižení pandemií, bylo:

  • 1 300 malých firem a podnikatelů s průměrným objemem úvěru okolo 1,5 milionu korun. Z hlediska oblasti podnikání mezi těmito žadateli dominují - pohostinství, pronájem nemovitostí, obchodní činnost, automobilová doprava a servis;
  • 200 středně velkých firem.

Spořitelna neobdržela v prvním týdnu žádnou žádost o odklad ze strany velkých firem a municipalit.

 

O odklad splátek je u Spořitelny možné žádat až do konce dubna.



O odložení splátek úvěrů za první týden od spuštění požádalo 18 000 klientů České spořitelny

Diskutovat (0)