O Société Générale se zajímá i Crédit Agricole (HN)


04. 02. 2008  12:52     Adam Černý     komentáře (0)

Po BNP Paribas projevila zájem o koupi otřesené Société Générale, která vlastní českou Komerční banku, i další francouzská banka, Crédit Agricole.





Po BNP Paribas projevila zájem o koupi otřesené Société Générale, která vlastní českou Komerční banku, i další francouzská banka, Crédit Agricole. Prvotní scénář tisku, že by si Société Générale mezi sebe rozdělili tito dva její domácí konkurenti, se tak rozšiřuje o možnost, že každý z nich se ji pokusí získat celou.
Zprávu, že Crédit Agricole je další v řadě, kdo se zajímá o převzetí, přinesl francouzský list Les Echos. Rozšíření počtu uchazečů o Société Générale, zvyšuje pravděpodobnost, že banka, která ohlásila takřka pět miliard eur ztrát kvůli nepovoleným transakcím jednoho ze svých makléřů, neuhájí další nezávislou existenci. Ani šéf Crédit Agricole René Carron, ani nikdo další z vedení to nekomentovali.

Tři důvody ke koupi

 

Crédit Agricole si jako poradce k posouzení případné koupě najal americké banky Calyon a Lazard. Podle deníku Le Figaro jsou tři motivy zájmu o Société Générale: její část, která se zabývá finančnictvím a investicemi, její správa aktiv a její mezinárodní síť. Část, která má na starosti drobné bankovnictví, by Crédit Agricole chtěl získat pouze proto, aby se jí nezmocnil její konkurent, BNP Paribas. V oboru drobného bankovnictví má Société Générale podle Les Echos ve Francii sedm procent trhu.
Pokud by tento podíl převzal některý z dosavadních konkurentů na francouzském trhu, musel by tuto transakci posoudit antimonopolní úřad.
Hra o to, kdo získá oslabenou banku, je zcela otevřená a poslední zprávy naznačují, že možnost ztráty vlastní nezávislosti bere vážně i samotná Société Générale. Ještě před týdnem sice její generální ředitel Daniel Bouton při ohlašování miliardových ztrát ujišťoval, že banka je zcela stabilizovaná a může dál existovat bez problémů. V tisku se však objevily zprávy, že Société Générale se obrátila na dvě banky, aby konzultovala perspektivu, že by byla případně převzata BNP Paribas.
Uvažovaný scénář počítá jak s nepřátelským převzetím, tak i s převzetím po vzájemné dohodě. Podle listu Les Echos je vedení Société Générale rozděleno v názoru na to, která z těchto dvou možností by měla dostat přednost.
Uchování nezávislosti podporují zaměstnanci banky, kteří se obávají, že po případném převzetí by nevyhnutelně přišly škrty pracovních míst. Když se v roce 1999 uvažovalo o spojení Société Générale a BNP Paribas, odbory odhadovaly, že z celkem 130 000 pracovních míst by bylo ohroženo 8000.
Agentura Reuters však informovala o postoji skupiny L'Amicale des Cadres Société Générale, která reprezentuje tři tisíce zaměstnanců banky. Ta v pátek uvedla, že zapojení banky do případné přátelské fúze by dávalo smysl. Dodala však, že je proti jakémukoliv "oportunistickému útoku" na banku.

Nyní je příhodný čas

 

Zprávy o spojení BNP Paribas a Société Générale se objevovaly v minulosti pravidelně a pravidelně také byly dementovány. Generální ředitel BNP Paribas eventualitu spojení opakovaně vylučoval s tím, že obsahuje "závažná rizika". Uváděl, že obě banky v posledních letech rozvíjely podobné činnosti. Vzhledem k nynější ceně akcií Société Générale jsou však podmínky pro její případné převzetí tak výhodné jako nikdy předtím.
Přes vzájemné soupeření v minulosti je pravděpodobnější, že BNP Paribas by převzala Société Générale po vzájemné dohodě. List Le Monde citoval zdroj blízký vedení BNP Paribas, že její generální ředitel Baudouin Prot by rád "napsal šťastnou historii".
První úvahy o osudu Société Générale počítaly spíš s tím, že její konkurenti si rozdělí na jedné straně část investičního bankovnictví a na druhé část služeb drobné klientele. Možnost, že se prosadí uchazeč ze zahraničí, odmítá francouzská vláda. Její postoj však kritizoval evropský komisař pro vnitřní trh a služby Charlie McCreevy.



O Société Générale se zajímá i Crédit Agricole (HN)

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15537849936

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více