O úspěchu či neúspěchu schválené důchodové reformy nyní rozhodnou poradci a Google


08. 11. 2012  11:44     tz     komentáře (0)

O vstupu do státního druhého pilíře důchodové reformy se bude téměř polovina Čechů rozhodovat po poradě s rodinou či přáteli, největší vliv však na ně budou mít informace z internetu a téměř polovina z nich požádá o radu finančního poradce. Naopak jen pětina Čechů uvažuje o konzultaci s bankou nebo penzijním fondem.





Průzkum také odhalil, že 6 z 10 Čechů se domnívá, že má dostatek informací o chystané důchodové reformě.V praxi je ale situace jiná. „O důchodové reformě slyšíme takřka denně, a tak vzniká falešný dojem, že všichni vědí a musí vědět, o co jde. Z našich zkušeností ale vyplývá, že lidé sice mají pocit, že mají dostatek informací, ale podstatě změn plně nerozumí. Jen málokdo je schopen provést svou vlastní finanční rozvahu, zda se mu vstup do druhého pilíře vyplatí nebo ne. Navíc rozhodnutí o vstupu do II. pilíři není závislé pouze na suché matematice,“komentuje hlavní analytik společnosti AWD Tomáš Rampula závěry průzkumu.

Důchodovou reformu dnes opakovaně, po prezidentském vetu, schválila Poslanecká sněmovna, na začátku příštího roku se tak může naostro rozběhnout. Levicové strany sice hrozí, že navrhovanou reformu zruší nebo výrazně upraví, pokud budou v příští vládě, na druhou stranu reformovat současný penzijní systém je evidentně nezbytné, a situaci bude muset řešit jakákoliv vláda. Většinu lidí v této souvislosti čeká závažné životní rozhodnutí. „Určitě je dobře, že lidé stále častěji správu svých financí konzultují s odborníky, bez ohledu na to, zda jde o finančního poradce nebo osobního bankéře,“ doplňuje Rampula.

.

Typický Čech si na penzi sám spoří v průměru 500 Kč měsíčně. Experti ale již delší dobu upozorňují, že úspory musí být výrazně vyšší, pokud si lidé chtějí ve stáří udržet svou životní úroveň. Výše uvedené informace vyplývají z průzkumu o finančním chování české populace, který zpracovala společnost Perfect Crowd na reprezentativním vzorku 900 respondentů z celé České republiky.

ZDROJE, KTERÉ OVLIVNÍ ROZHODNUTÍ O PŘECHODU DO II. PILÍŘE PENZIJNÍHO SYSTÉMU

 
Zdroj: AWD ČR. N = 900.


O úspěchu či neúspěchu schválené důchodové reformy nyní rozhodnou poradci a Google

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

44949331724

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774