Obchody se těší na Vánoce, lidé jdou na nákupy s respektem


11. 10. 2012  23:31     tz     komentáře (0)

Vánoce jsou pro obchody nejžhavější nákupní sezónou. Předhánějí se v nabídkách, slevách a dalších speciálních věrnostních akcích. Přitom letošek se jim příliš nevyvedl. Spotřebitelská poptávka padá a lidé mají peněženky zamčené jako nedobytné trezory. Společenským trendem je teď šetřit a neutrácet více, než doopravdy musí. Proto obchody s napětím čekají, jak se letos sezóna podaří.





Vánoční sezóna začíná každý rok o chvíli dříve. Letos se první známky Vánoc objevily v obchodech už v polovině září, kdy do velkých hypermarketů dorazily první Vánoční kolekce a sladkosti. Obchodníci tak pozvolna připravují nakupující, že je pomalu a jistě potřeba začít přemýšlet o Vánočních dárcích pro jejich blízké. Vyplňují tím hluché období, kdy skončily letní výprodeje. Zároveňmnohé obchody nemají tak silnou podzimní sezónu. Pravé obchodní šílenstvíbude v obchodech panovat hned od dušiček, kdy oficiálně startuje největší prodejní ruch.

 

Pro spotřebitele to znamená mnoho výzev. Jak nakoupit správně, zbytečně se nezadlužit, a nejvíc ušetřit? Existuje několik jednoduchých rad a triků, pomocí nichž mohou lidé přečkat Vánoce i bez větší újmy na své psychické pohodě.

 

Vánoce 2012 budou pro mnoho Čechů ve znamení elektroniky. Stejně jako loni jsou obrovským lákadlem tablety. Nadšení z nich je stejně velké, jako před několika lety z notebooků. Zatímco klasické stolní počítače upadají v zapomnění a notebooky jsou pro mnohé už příliš těžké a velké, tablety jsou pro mladou generaci tím, co je IN. Lidé mají také nové, tenké televize s připojením k internetu nebo domácí síti, protosáhnou i po multimediálních centrech a úložištích dat, odkud mohou prohlížet fotky nebo sledovat filmy.

 

Pro sportovně založené lidi letos budou lákavé hlavně lyže – běžky. Jsou alternativou zimního sportu, který není tak finančně náročný jako sjezdové lyžování a vhodný zimní doplněk pro milovníky běhu, kterých je v Česku stále více. Celkově ale lidé budou volit účelné dárky, které budou hlavně dobře sloužit, přinesou maximum funkcí, a ne zbytečnosti, na které se doma práší.

 

Protože lidé chtějí na dárcích šetřit, ale nemohou čekat na povánoční výprodeje, opět o něco více z nich se rozhodne pro slevové portály. Ty nabízejí zboží nebo služby za cenu i o polovinu nižší. Výhodou je, že za nákup ušetříte, je potřeba ale sledovat, do kdy je voucher platný. Navíc, takový voucher můžete koupit i 24. prosince v poledne. Stačí mít doma tiskárnu, hezky ho zabalit a můžete jej dát ihned pod stromek. V Česku operuje necelých 140 slevových portálů, přičemž jejich počet pozvolna klesá. Stále existuje jen několik málo velkých hráčů, kteří mají většinu trhu. Lidé se k nim vracejí hlavně pro jejich důvěryhodnost a šíři nabídek. Vloni byly jejich tržby skoro 2 miliardy korun, letos by mohly vzrůst víc než o polovinu.

    Kdy nakupovat?

-       Nakupujte včas – okřídlená rada, kterou se stejně řídí jen minimum lidí. Pokud lidé vyrazí do obchodů včas, stihnou ještě relativně prázdné obchody, bez zbytečných tlačenic a nervozity. Pokud máte v plánu vyrazit o Vánocích na hory, zkuste si dovolenou přesunout před svátky, a tím se sami donutíte nakupit dárky dříve. A i na sjezdovkách bude jen minimum lidí. Užijete si tak opravdový klid v obchodech i na horách.

 

-       Počkejte si na slevy – pokud zrovna nemusíte koupit malým dětem dárky přímo pod stromeček, počkejte si na povánoční slevy. Pokud plánujete například novou televizi nebo lyže, a nemusíte je mít na Štědrý den, určitě najdete ve slevách po Vánocích nebo Novém roce výhodnější kup.

  Jak nakupovat?

-       Slevy nejsou na vše – dejte si ale pozor, není sleva jako sleva. Obchody vás samozřejmě budou lákat na ty nejvyšší, někdy až 80 %, na nejžádanější zboží bude ale sleva minimální. Proto, pokud si vyberete dárek už před Vánoci, zapište si jeho cenu a sledujte, jestli se vánoční sleva tentokrát opravdu vyplatí nebo jde jen o trik.

 

-       Internet ušetří starosti – nakupování na internetu je pohodlné, jednoduché a rychlé. Horší to může být s dopravou. Výdejní sklady ale i přepravci jsou poslední 2 týdny před Vánoci přehlcení objednávkami a často nestíhají. Proto, pokud chcete mít jistotu dodání, objednávejte nejpozději 2 týdny předem a zboží, které je vedené „skladem“. Pokud je zboží „na externím skladě“, odkazuje se na něj řada e-shopů a stejný nápad jako vy může mít tisíc dalších lidí. K vám se může zboží dostat až v lednu.

V minulém roce Češi utratili v e-shopech asi 44 miliard korun. Letos to bude opět více, podle odhadů by se částka mohla přehoupnout přes hranici 50 miliard korun.

 

-       Plaťte kreditkou, ušetříte – kreditní karta není jen platební nástroj, když nemáte dost peněz. Většinou se váže s řadou slev u obchodů, které můžou dosáhnout až 10 %. A to se může rovnat i některým slevám v povánočních výprodejích. Proto, i když máte aktuálně dostatek peněz, plaťte kreditní kartou a využijte bezúročného období. Můžete ušetřit až stokoruny.

 

Co když si dárky nemůžete dovolit ihned?

-       Kreditní karta má bezúročné období – pokud potřebujete uhradit běžné výdaje, nebo nakupit dárky, můžete využít bezúročné období. U většiny kreditních karet je až 55 dnů, a během těch máte peníze zdarma bez úroků.

 

-       I na úvěry jsou slevy – slevy na běžné zboží jsou už samozřejmost, novinkou jsou i slevy na úvěr. Proto srovnávejte nabídky a hledejte, kde dostanete něco navíc. Společnostem se vyplatí zákazník, který jim bude řádně splácet, a proto jsou ochotny dát jim část úroků zpět.

 

-               Půjčky jen na velké věci- ještě před vyřízením půjčky si stanovte, kolik peněz potřebujete a nepůjčujte si víc, i kdyby vám finanční instituce peníze nabízela. Uvědomte si, jak dlouho budete půjčku splácet a sami si odpovězte na otázku, jestli úvěr není nad vaše možnosti. Platí ale i rada pro všechny, kteří se rozhodli půjčit si před Vánoci – peníze použijte na konkrétní věc, která bude sloužit delší dobu. Nekupujte za půjčené peníze věci krátkodobé spotřeby, nemuselo by se vám to vyplatit.

  Jak si zabezpečit svou kartu?

-       PIN je jen pro vás – PIN je osobní číslo, a nikdy a nikomu ho neříkejte, Ani své rodině, příbuzným, přátelům. Nikdy nevíte, komu to mohou říct dále. Jestli jste ho někomu už v minulosti řekli, jděte do bankomatu a PIN si změňte, případně zavolejte do instituce, od níž kartu máte. Změna PIN je otázka několika minut a může ušetřit tisíce. Neměňte si jej na 1234nebo na rok svého narození. Jsou to příliš jednoduché a časté kombinace.

 

-       Uložte si do seznamu čísel telefon na oddělení blokace karet – každý z vydavatelů platebních karet má telefonní linku pro blokaci karet. Proto, když vám přijde karta domů, podívejte se na průvodní dopis a uložte si do mobilu kontakt pro blokaci karet. Je možné, že ho nikdy nebudete potřebovat, ale ve chvíli, kdy o kartu přijdete, využijete ho a maximálně oceníte.

 

Lidé a zápisy v registru dlužníků

-       Výmaz z registru za 3 a 4 roky – pokud jste v seznamu dlužníků, z registru budete automaticky vymazaní po 3 letech v případě SOLUS a 4 letech v případě BRKI a NRKI. O vymazání se registry postarají samy, není potřeba o nic žádat nebo někam psát.

 

-       Výmaz za peníze – spousta firem slibuje, že Vás vymažou z registru dlužníků za peníze. Jde ale jen o falešné sliby. Není možné nechat se z registru vymazat, ať už za jakoukoli částku. Šlo by to proti logice celého registru. Proto je potřeba počkat na uplynutí doby u daného registru.



Obchody se těší na Vánoce, lidé jdou na nákupy s respektem

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15726392672

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více