Období vysokých úrokových sazeb začíná


05. 02. 2018  00:12     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Česká národní banka se chystá významněji zvyšovat úrokové sazby. Během roku může tato sazba překroči 1 procent. Dlouhodobě pak ČNB počítá s až 3 procentní úrokovou sazbou.

Období vysokých úrokových sazeb začíná




Co by se stalo, kdyby skutečně došlo ve střednědobém výhledu dosažení úrovně 3 procentní úrokové sazby? V současné době tato sazba činí pouhých 0,5 procenta. Během tohoto roku se však pravděpodobně zvýší na 1 procento, a v následujících měsících či letech by měla její sazba dosáhnout deklarované 3 procentní hranice.

Základní úroková sazba dosáhne až 3 procent

Sazba 3 procent by znamenala především výrazně vyšší úroky u hypotečních a dalších úvěrů. Při takto vysoké sazbě by mohly úroky u hypoték činit 4,5 až 5 procent ročně. Proti současným stále velmi nízkým sazbám se jedná o zásadní zvýšení. Splátky hypoték by tak mohly stoupnout až o polovinu. Úrok totiž představuje zejména v prvních letech splácení dominantní část splátek. Zvýšení úrokové sazby tak znamená automatické zvýšení splátek.

Problém se netýká jen nových, ale i současných úvěrů

Problém zvyšování úrokových sazeb a splátek úvěrů se netýká pouze lidí, kteří si budou nově opatřovat hypotéku či úvěr. Problém se týká i lidí, kteří mají již dnes sjednané úvěry se současnými nízkými úrokovými sazbami. Výhodu budou mít lidé pouze v případě, kdy budou mít úrokovou sazbu sjednánu fixně na celou dobu splácení. 

V případě hypoték mohou současné výhody využívat klienti pouze po dobu fixace, tedy 3 nebo 5 let, či případně déle. Po uplynutí fixační doby nabídnou banky svým klientům výrazně vyšší úrokové sazby než v současnosti. Klient s tím bohužel moc neudělá. Buď na návrh banky přistoupí, nebo může hledat řešení u konkurence. Ale v případě vyšších základních úrokových sazeb ČNB klient o mnoho lépe nepochodí ani u konkurence.

Ze dne na den tak může být klient konfrontován se situací, kdy po něm banka bude chtít na splátkách výrazně více. Určitě je rozdíl pokud dosud splácíte například 10 tisíc korun, oproti situaci, kdy vám banka určí splácet 13 tisíc korun měsíčně. Zvýšení splátek je samozřejmě velmi individuální.

Proti zvyšování tlaku na růst úroků působí velká konkurence

Mírným protitlakem proti růstu úrokových sazeb bude i do budoucna vysoká konkurence mezi bankami. Možnosti tlumení tohoto tlaku jsou ale velmi omezené. Už v současnosti můžeme pozorovat, že pokud úrok u hypotéky zvýší velký hráč na trhu, postupně se k němu všichni ostatní hráči připojují.



Období vysokých úrokových sazeb začíná

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více