Od dnešního dne platí daň při koupi nemovitosti kupující


01. 11. 2016  00:02     Miroslav Zeman     komentáře (0)

AKTUALITA: Dnes poprvé začíná platit daň z nabytí nemovité věci kupující. Výše sazby daně se nemění a zůstává stále na 4 procentech z kupní či odhadní ceny dle toho, která cena je vyšší. ČTĚTE DÁLE!

Od dnešního dne platí daň při koupi nemovitosti kupující




Pokud tedy počínaje dnešním dnem, tedy 1. listopadu 2016 podáváte návrh na vklad do katastru nemovitostí k pořizovanému domu, bytu nebo pozemku, pak vězte, že daň z nabytí nemovitosti zaplatí už kupující. Kupující je také povinen podat k místně příslušnému finančnímu úřadu daňové přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí.

Smluvní strany si tak při koupi nemovitosti nemohou sjednat kdo bude poplatníkem této daně, jako tomu bylo dosud. Povinně už tak bude platit daň pouze a výlučně kupující. Tato úprava tak do celého systému vnáší podstatné zjednodušení. Spolu s povinností platby daně ze strany kupující se také ruší značně nepopulární a kontroverzní ručitelství druhé smluvní strany za splnění daňové povinnosti příslušného poplatníka. Dosud totiž platilo, že pokud svou povinnost nesplnil například prodávající, musel tuto daň jako ručitel zaplatit kupující. To vedlo v praxi k mnoha problémům v případě zajištění této povinnosti v rámci uzavíraných smluv. Nově už tak nebude nutné, aby se platby daně z nabytí nemovitosti zajišťovali úschovou částky daně například u advokáta, notáře, nebo u banky.

Na kupující se ale naopak přesunuje velmi finančně náročná daňová povinnost. Kromě již výrazně rostoucích cen za pořízení nemovitosti uhradí kupující také další 4 procenta přímo na dani. V praxi tak nemovitosti o tato čtyři procenta zdraží. Nelze totiž předpokládat, že v době rekordně levných hypoték a nedostatku nemovitostí na trhu, budou prodávající o tuto částku své nemovitosti zlevňovat. 

Kupující si tak musí dávat nově pozor na to, aby včas podali daňové přiznání a celou částku daně řádně a včas uhradili. Povinnost pro podání daňového přiznání a úhradu daně je nutné splnit nejpozději do posledního dne třetího měsíce následujícího po dni, kdy byl proveden vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí.

Pro stát bude změna úpravy daně z nabytí nemovitých věcí znamenat především výrazně zjednodušení administrativy a vyšší výnos z této daně z důvodu úbytku daňových nedoplatků.



Od dnešního dne platí daň při koupi nemovitosti kupující

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12477972080

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více