Osobní bankrot bude jednodušší. Vláda schválila nové podmínky


30. 01. 2018  00:34     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Jeden z prvních kroků nové vlády Andreje Babiše je zmírnění podmínek pro osobní bankroty. Důvodem je stále velký počet lidí, kteří jsou z důvodu předlužení vyřazeni z ekonomického života a své dluhy nijak neřeší.

Osobní bankrot bude jednodušší. Vláda schválila nové podmínky




Předlužení lidé totiž mají adresy hlášeny na obecních úřadech, nemohou se nechat oficiálně zaměstnat a tudíž pracují na černo. Současně nemají žádnou motivaci platit své dluhy, protože jejich uhrazení není často za celou dobu života dlužníka reálné. 

Mnoho předlužení je také způsobeno přemrštěnými pokutami a sankcemi, které mohou samotný dluh znásobit a neustále ho zvyšovat. Pro běžného člověka je pak takový gigantický dluh v podstatě neufinancovatný. Jediným řešením je pak pro dlužníka se neustále skrývat před exekutorema věřiteli. Dlužník se pak ani nemůže zapojit do pracovního života a fungovat jako běžný svobodný člověk. Stát následně přichází o děně i částky pojištění. Je to přitom zbytečné, naznačuje navrhovatel změn ministr spravedlnosti Robert Pelykán.

Podle nové úpravy by měl možnost požádat o osobní bankrot i ten, kdo má minimální nebo doknce žádné příjmy. V takovém případě by dlužník strávil v insolvence 7 let. Po uplynutí této lhůty by se mu všechny zbylé závazky vymazaly a dlužník by mohl začít nový život s čistým štítem. Právě na předlužené dlužníky, kteří nemají možnost se jinak svých dluhů zbavit, míří tato novela.

Lidé s vyššími příjmy budou moci naopak strávit v insolvenci kratší dobu než nyní a to tři roky. Zůstane i insolvence po dobu pěti let, pokud dlužník splatí alespoň 30 procent svých závazků.

Schválení návrhu je velmi pravděpodobné. Protože míří pomoci nejchudším lidem a lidem z okraje společnosti, může ANO počítat s podporou komunistů, nebo ČSSD. Podpory se zatím nezřekla ani KDU - ČSL.

Zákon a jeho koncepce je střet práv věřitelů na úhradu své pohledávky a práva předlužených dlužníků začít nový život a získat novou životní šanci. 



Osobní bankrot bude jednodušší. Vláda schválila nové podmínky

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více