Osobní spotřeba Američanů jde dolů


31. 01. 2022  09:12     Tomáš Volf     komentáře (0)

V případě růstu jejich příjmů se nejedná o překvapivé číslo, v oblasti osobní spotřeby je to však první snížení po devíti měsících. Naposledy šla spotřeba Američanů dolů v únoru loňského roku. Od té doby se však mnohé změnilo, a to vesměs k lepšímu.

Osobní spotřeba Američanů jde dolů




Americký trh práce se více méně z C19 zotavil. Počet nových i pokračujících dávek v nezaměstnanost šly dolů podobně jako celková nezaměstnanost. Ta klesla až na prosincových 3,9 %, což je velmi slušné číslo. Lednový údaj přijde již tento pátek. Lepšící se trh práce by spíše indikoval rostoucí spotřebu Američanů, ale opak je pravdou. Proč?

Odpovědí je inflace, která za poslední měsíce silně roste. Spotřebitelé jednoduše ve větší míře spoří nebo na vyšší útraty prostě nezbývá dost peněz. V prvním případě se jen odsouvá spotřeba, což není až takový problém. Ve druhém případě je však situace vážná. Je pravděpodobné, že oba důvody se mísí.

Obava Američanů o budoucí příjmy jde nahoru. Dobře je to vidět na objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby, které za prosinec meziměsíčně klesly o 0,9 %. Po robustním listopadovém růstu o 3,2 % je to doslova studená sprcha. Trhy počítaly s mnohem menším propadem.

Na řadě je FED. Ten na svém posledním zasedání potvrdil, že v březnu ukončí podporu ekonomiky skrze programy odkupující dluhopisy a je pravděpodobné, že ještě týž měsíc půjde základní sazba nahoru, nyní je na 0,25 %. FED nechal trhy na pochybách, zda letos zvedne sazby 3krát nebo 4krát. Obě varianty však ukazují jasné a předvídatelné odhodlání pracovat s inflací. Americkým centrálním bankéřům se po vyřešení trhu práce uvolnily ruce, takže si mohou na inflaci vyhrnout rukávy.

Do té doby bude spotřeba Američanů spíše skomírat. Svou roli bude hrát srovnávací základna z loňského roku, kdy spotřeba výrazně rostla, ale více do celé věci bude promlouvat zmíněná inflace a její vývoj. Dokud se alespoň nezpomalí její tempo, nelze čekat, že osobní spotřeba Američanů výrazně vzroste a soudě podle dosavadního vývoje, silnější a stabilnější obrat letos čekat určitě nemůžeme.  

_______________________________________________________________________________________

Tomáš Volf

Analytik

edevizy.cz



Osobní spotřeba Američanů jde dolů

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15552515488

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více