OVB Vstřícná banka:
Co přinesly banky ve II. čtvrtletí svým klientům


23. 06. 2010  01:18     BP.com     komentáře (0)

Banky i ve II. čtvrtletí roku 2010 přicházely s novinkami a změnami, které mají v době končící krize podpořit chuť klientů po nových úvěrech. U všech bank je společné, že zatraktivňují a opět více zpřístupňují hypoteční úvěry





Právě pokles hypotečních úvěrů byl v loňském roce nejvýraznější a nezastavil se ani v prvních měsících letošního roku. Poklesy objemu hypotečních úvěrů až o 35 % banky velmi silně pocítily. Hypoteční úvěry jsou totiž poměrně lukrativní produkt se kterým se spojují výrazně nižší rizika než u standardních spotřebitelských či podnikatelských úvěrů.

Česká spořitelna

Velmi výraznou změnou se kterou tato banka přišla již v květnu je opětovné zmírnění hypotečních úvěrů. Banka tak nově zvýšila podíl maximální výše hypotéky ve vztahu k odhadní ceně nemovitosti. Nově tak banka půjčí žadateli až 90 % hodnoty nemovitosti, která hypoteční úvěr zajišťuje. V některých případech může žadatel využít hypotéky i ve výši 100 % hodnoty nemovitosti. Dalším výrazným tématem této banky je podpora lidí postižených povodněmi. Banka pro ně připravila několik programů a zvýhodněných produktů, které mohou lidé využít na nápravu povodňových škod. Česká spořitelna byla v podpoře lidí zasažených povodněmi jednou z nejaktivnějších bank. Podpory se nejčastěji týkají možnosti bez sankcí vybrat peníze z termínovaných účtů, nebo odpuštěním poplatků či snížení úroků z vybraných služeb. Česká spořitelna také oznámila velkou změnu sazebníku od 1. Září 2010. Banka prezentuje především pozitiva, kterými má být zjednodušení a zpřehlednění sazebníku, méně už se věnuje zdražení některých služeb a produktů.

ČSOB

Jedním z nejdůležitějších témat je u ČSOB ve II. čtvrtletí stejně jako u ČS zvýhodnění produktu hypoték. Banka se tak snaží přispět k oživení trhu s tímto lukrativním produktem. Pro klienty, kteří si pořídili hypoteční úvěr mezi březnem a dubnem banka připravila při splnění podmínek odpuštění poplatku za zpracování smluv. Ihned v dubnu přišla ČSOB s dalším hypotečním opatřením a klientům snižuje úrokovou sazbu o 0,1 % za každý milion, který si prostřednictvím hypotečního úvěru půjčí. Maximální úroková sleva činí 0,4 % pro klienty, kteří si půjčí více než 3 miliony korun. Opatření se nejvíce týká těch bohatších, méně už těch chudších klientů. Dalším opatřením v oblasti hypoték je zlevnění hypotečního pojištění Hypotéka Expres pro případ záplav a povodní. Toto zvýhodnění lze také považovat za podporu lidí postižených povodněmi. Sérii dobrých zpráv zakončuje banka možností uzavřít cestovní pojištění přímo u bankomatu ČSOB.  

Komerční banka

Na konci března zlevnila Komerční banka hypotéky, kdy jejich úroková sazba zůstala na 4,65 %. Dlužno říci, že ani tato sazba ani po snížení nebyla žádné terno. Na konci dubna došlo k dalšímu snížení úrokových sazeb u hypoték na 4,45 % Komerční banka se také pochlubila novou aplikací na svých stránkách, tedy investiční kalkulačku. Tato aplikace má za cíl snadným a přehledným způsobem dát klientům vodítko jak a v jaké míře investovat své finanční prostředky a má pomoci klientům vyhnout se chybám, které v souvislosti s investováním a spořením nejčastěji dělají. I Komerční banka se připojila k bankám, které se snažily pomoci lidem postiženým záplavami. Opět se jedná o standardní opatření jako dočasné snížení úroků či poplatků u některých bankou poskytovaných služeb.

GE Money Bank

Banka přišla jako jedna z mála s podporou svého spotřebitelského úvěru Expres půjčka. Klienti, kteří si pořídili tento produkt do konce května tak mohli využít odpuštění poplatků za zpracování úvěru a vedení účtu, který může činit až 11 500,- Kč. GE Money Bank není výjimkou a tak jako ostatní banky přišla se snížením úroků u hypotečních úvěrů. Úroková sazba se na začátku dubna snížila na 4,69 %. V květnu navíc přišla banka s oznámením, že v rámci tzv. hypotečních dnů jsou odpuštěny klientům poplatky za zpracování úvěru a poplatek za vypracování odhadu nemovitosti. Banka se také na konci května pochlubila svým umístěním v anketě Zlatá koruna, kde její internetová banka získala cenu veřejnosti.

Raiffeisenbank

Na konci dubna i Raiffeisenbank, která se stala nejvstřícnější bankou za I. čtvrtletí roku 2010 přistoupila ke snížení úrokových sazeb u hypotečních úvěrů. Sazby se tak snížily bezmála o půl procenta. Banka také zvýhodnila spotřebitelské úvěry, kde klientům až do konce června poskytuje až o 10 % nižší splátky a zdarma nabízí možnosti připojištění proti neschopnosti splácet. Například u Rychlé půjčky klesla minimální úroková sazba na 9,43 procenta. Výrazným opatřením, které banka ohlásila již v dubnu je zrušení poplatku za vklad na účet u vlastní banky, který byl vyhlášen nejabsurdnějším poplatkem roku 2009. Banka však toto opatření uskuteční v rámci komplexní úpravy svého sazebníků, takže u některých poplatků dojde naopak ke zvýšení.

Poštovní spořitelna

Poštovní spořitelna zaujala představením svého nového produktu bankovního účtu ERA. Předností produktu má být jeho variabilita a zaměření na konkrétní potřeby klienta. Vstřícné jsou i ceny tohoto produktu. Současně byla spuštěna s tímto produktem spojená rozsáhlá reklamní kampaň. Na konci března banka oznámila zvýšení úrokových sazeb u svého spořícího účtu s dvouletým termínovaným vkladem na slušných 4,5 %. Jak je v tomto čtvrtletí obvyklé i Poštovní spořitelna přichází se zlevněním hypoték a v polovině dubna snižuje úrokové sazby u hypoték na 4,59 % Na konci května také přišla banka s novinkou samoobslužných terminálů na pobočkách pošt. Snadno a jednoduše tak budou moci klienti uhradit složenku prostřednictvím načtení čárového kódu a provádět další operace, které dříve museli provádět u přepážek.

Citibank

Novinky u této banky se omezují jak je již pravidlem na rozšíření bonusů a slev u kreditních karet této banky. I ve II. čtvrtletí tak banka přišla s novými bonusy, tedy zvýhodnění motoristů u čerpacích stanic Shell při platbě kartou, kde mohou získat zajímavé slevy. Vzhledem k vyšší cenové úrovni těchto čerpacích stanic však reálná úspora může být problematická.

Volksbank

Volksbank „překvapivě“ snížila na konci května úrokové sazby u svých hypoték na 4,49 %. Oproti jiným bankám však klientům nebyl odpuštěn celý poplatek za zpracování úvěru, ale pouze 50 % tohoto poplatku. Volksbank se také pochlubila tím, že úroková sazba u jejího spořícího účtu neklesá. A dosahuje po delší období stále stejné hodnoty 2,03 %.

UniCredit Bank

UniCredit Bank se pochlubila zajímavým kombinovaným úvěrem pro podnikatele. V rámci tohoto produktu mohou podnikatelé čerpat hypoteční úvěr spolu s předschálenou částkou provozního úvěru, který může ve své podnikatelské činnosti využívat. Využití tohoto produktu je bez poplatků. Otázkou je, do jaké míry je kombinace těchto možností pro podnikatele využitelná a zda tyto produkty spolu vůbec nějak souvisí. Na začátku dubna přišla banka i se zvýhodněním hypoték pro ostatní klienty. Úroková sazba u hypoték tak byla snížena na 3,93 %. Dle tvrzení banky se jedná o nejvýhodnější sazbu na trhu.

mBank

Tato banka byla na novinky poměrně skoupá. Pokračuje tak v trendu posledních měsíců, kdy o ní není moc slyšet. Pokud banka s nějakou novinkou přijde, jedná se spíše o změny k horšímu a banka tak pomalu opouští pro ní poměrně drahou pověst „banky bez poplatků“. Bank oznámila na začátku dubna změnu způsobu úročení u jejích spořících účtů. Úročení bude prováděno pásmově. Vklady do 600 000 korun budou úročeny pouhým 1 %. Vklady nad tuto hranici budou úročeny 1,82 %. Banka se tak snaží motivovat klienty, aby si na spořících účtech ukládali co nejvyšší částky. Do jaké míry se jí to tímto opatřením podaří je poměrně sporné. I mBank oznámila na druhou polovinu roku výrazné změny ve svém sazebníku. Tyto změny však mnoha klientům radost neudělají.

LBBW

Banka přicházela ve II. čtvrtletí spíše s prestižními, marketingovými akcemi, než se skutečnými změnami svých produktů či cen. Mohli jsme se tak dozvědět, že banka věnovala 21 počítačů asi 10 neziskovým organizacím, v prostorech své pobočky uskutečnila vernisáž nebo podpořila dostihový den. Banka také přišla s vkladovým produktem IQ bonusový vklad. Banka u tohoto produktu slibuje roční zhodnocení až 3,35 %.


OVB Vstřícná banka: Co přinesly banky ve II. čtvrtletí svým klientům

Diskutovat (0)


Vstřícná banka

Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor