Papírové výpisy z účtů mizí, banky na nich rýžují desítky milionů


18. 03. 2012  01:46     Filip Sušanka (Mediafax.cz)     komentáře (1)

Tuzemské banky ročně poštou zasílají majitelům běžných účtů desítky milionů výpisů z běžných účtů. Server Týden.cz ve čtvrtek píše, že si za ně mnohé banky účtují dvojnásobek toho, než kolik by to stálo podle ceníku České pošty.





Ačkoliv odeslání dopisu s přehledem zůstatku i popisu jednotlivých operací stojí podle ceníku České pošty 9,50 koruny, některé banky svým zákazníkům za tuto službu účtují i 15 nebo dokonce 20 korun. Šikovně tím tak obcházejí nařízení EU, podle něhož mají klienti bank od listopadu 2009 nárok na bezplatné informace o svém účtu, a vydělávají na nich tak desítky milionů korun. Celkově za bankovní výpisy Češi ročně stále vydávají stamiliony korun.

Česká spořitelna, která obsluhuje přes pět milionů účtů drobných klientů, loni vygenerovala 45,2 milionu výpisů z účtů. "Zasílat výpis z účtu poštou si nechalo zhruba 80 procent klientů," uvedl Petr Podzimek z tiskového oddělení banky. Znamená to, že v loňském roce Česká spořitelna poštou poslala zhruba 36,2 milionu výpisů, za což klienti jejím prostřednictvím České poště zaplatili 343,5 milionu korun. (Česká spořitelna účtuje za zaslání výpisu 9,50 koruny, pozn. red.).

Podle Podzimka však ubývá klientů, kteří chtějí i nadále dostávat výpisy z účtu poštou. "Loni jich oproti roku 2010 ubylo o pět procent," potvrdil Podzimek. Tito klienti své výpisy nejčastěji přijímají prostřednictvím e-mailů. Nulový poplatek za vyhotovení účtu však všichni klienti nemají. Například majitelé sporožirových účtů, které byly založeny před mnoha lety a u nichž neučinili jejich majitelé náležité změny v jejich nastavení, stále pětikorunový poplatek platí. Klienti ČS Osobních účtů jsou již od tohoto poplatku osvobozeni.

.

SOUTĚŽTE O NOTEBOOK TOSHIBA!

.

Desítky milionů výpisů z účtů ročně vygeneruje svým klientům i Komerční banka. Její mluvčí Michal Teubner neuvedl, kolik jich je zasíláno elektronicky e-mailem a kolik poštou. "Zasílání měsíčních výpisů poštou je zpoplatněno částkou 20 korun," uvedl Teubner. Tato cena je přitom dvakrát vyšší, než za kolik zasílá obdobné zásilky Česká pošta. Komerční banka na tom tak ročně vydělává navíc řádově desítky až stovky miliony korun. Stejně vysoký poplatek za zaslání účtu si účtuje i Raiffeisenbank. "Papírové výpisy využívá zhruba sedm procent našich klientů, toto číslo se nijak výrazněji nemění," řekl mluvčí Tomáš Kofroň.

Větší poplatek než "poštovních" 9,50 za zasílání výpisů účtuje i GE Money Bank. Podle mluvčího Pavla Zúbka "činí náklady za předávání výpisu poštou 15 korun." I tato banka vloni zaznamenala rostoucí počet výpisů zaslaných elektronicky. "Vidíme jednoznačný trend rostoucího zájmu našich klientů o elektronické výpisy z účtu. V lednu 2011 využívalo elektronické výpisy 270 tisíc z celkového počtu 720 tisíc otevřených účtů, o rok později narostl počet účtů s elektronickým výpisem o téměř 65 tisíc, zatímco celkový počet účtů se zvýšil o 10 tisíc," uvedl Zúbek. "V loňském roce jsme odeslali 6 701 291 výpisů poštou, elektronických výpisů jsme vygenerovali 5 740 522," doplnil. Za zaslání papírových výpisů její klienti zaplatili přes 100 milionů korun, oproti skutečným poštovním nákladům si banka na svých klientech přilepšila o 37 milionů korun.

ČSOB započítala poplatky za zasílání výpisů do balíčku služeb pod hlavičkou ČSOB Konto nebo ČSOB Aktivní konto. Pokud si klient nechá zasílat výpis elektronicky, platí měsíčně 50, respektive 90 korun. Pokud mu chodí výpisy poštou, připlatí si měsíčně u obou kont deset korun navíc.



Papírové výpisy z účtů mizí, banky na nich rýžují desítky milionů

Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15558588368

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více