Peer to peer půjčky aneb když lidé půjčují lidem


04. 02. 2019  10:10     Futurino     komentáře (1)

Chcete si půjčit, ale odradily vás vysoké úroky, případně jste z určitých důvodů neprošli „sítem“ banky či nebankovní společnosti? Přesto máte šanci – půjčit si můžete také od lidí.

Peer to peer půjčky aneb když lidé půjčují lidem




Teď ale nemáme na mysli vaše rodinné příslušníky, známé a sousedy. I když kdo ví, možná i oni investují na některé z platforem zprostředkovávajících P2P půjčky. Ještě jste o nich neslyšeli?

P2P neboli peer to peer půjčky fungují v zahraničí již poměrně dlouho. K nám se dostaly relativně nedávno, ale přesto se těší značné popularitě. Jejich koncept je velmi jednoduchý – v podstatě jde o půjčky od soukromých osob bez účasti bankovních institucí a nebankovních společností.

Jak P2P půjčky fungují?

Zonky, Bankerat, Žlutý meloun. Tak zní názvy největších platforem, v rámci kterých si mohou zájemci půjčovat peníze od soukromých investorů. A v podstatě jde o velmi nekomplikovaný proces – stačí se registrovat, vyplnit online žádost (v ní jsou definovány požadavky – výše půjčky, doba splatnosti a nejvyšší akceptovatelný úrok) a vyčkat na posouzení. V případě schválení se poptávka objeví na seznamu, ke kterému mají přístup investoři. Ti se na ně skládají a v momentě dosažení požadované částky aukce končí.

Jednotlivé platformy mají různá pravidla. Zatímco někde stačí jediný investor, který pokryje celou částku, jinde je zapotřebí několik věřitelů. A liší se také přístup k rozhodování o výši úroků – někdy o ní rozhodují investoři, jindy je stanovena automaticky na základě příslušné ratingové skupiny.

Rozsah půjček se obvykle pohybuje v rámci desítek tisíc až statisíců. Zájemci o půjčky do 5000 Kč tak mají smůlu a musí se poohlédnout jinde.

Je peer-to-peer půjčování levnější než v bance?

Pokud vás zajímá především úroková sazba, respektive celkové náklady vyjádřené prostřednictvím RPSN, mohli byste přijít P2P půjčování na chuť. Spolehliví a bonitní zájemci o půjčku mohou dosáhnout na velmi zajímavou úrokovou sazbu – nižší než v bance. Na druhou stranu se peer to peer půjčky prodraží rizikovým dlužníkům. Ti by však jinde na půjčku s relativně slušnými úroky nedosáhli.

Administrativě se nevyhnete

Půjčování přes P2P platformy není složité, ale zájemce přesto musí absolvovat povinné administrativní kolečko. Registrace neobnáší pouze vyplnění základních údajů, ale také zadání informací o rodinném stavu a zaměstnání. Investory zajímá typ pracovního poměru, délka jeho trvání a samozřejmě výše měsíčního příjmu. Zatajit byste neměli ani stávající úvěry. A zatímco některým platformám stačí výpis z účtu za poslední tři měsíce, jinde budete muset doložit potvrzení od zaměstnavatele. Podnikatelé musí počítat s doložením daňového přiznání.

Často je také zapotřebí výpis z registrů dlužníků a z Centrální evidence exekucí. Pokud nejste k doložení dokumentů vyzvání již během registrace, pravděpodobně o ně zažádá některý z investorů.

Na co si dát pozor? Do úzkých vás může dostat rychlé zesplatnění

Rozhodnete-li se pro půjčky od lidí, dodržujte smluvní podmínky. Jinak vás čekají nemalé úroky z prodlení, smluvní pokuty a mimo jiné i poplatky za odeslané upomínky.

Nespolehlivý dlužník se může dostat do problémů v případě prodlení se splátkou. Naprostá většina platforem přikračuje k tzv. zesplatnění – zrušení splátkového kalendáře a požadavku na okamžité umoření zbylé částky. Se zesplatněním pak souvisí i další poplatky – úroky z prodlení a případné smluvní pokuty.



Peer to peer půjčky aneb když lidé půjčují lidem

Zonky
O p2p půjčkách jsem se poprvé dozvěděla na https://www.creditmax.cz/zonky/ Zaregistrovala jsem se ja...
Diskutovat (1)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více