Peníze zrychlí svůj přesun (HN)


25. 08. 2009  17:32     Olga Skalková     komentáře (0)

Od listopadu 2009 bude blokace karty zadarmo. Výplata přijde na účet nejpozději za dva dny.





Doba, kdy vám dojde třeba výplata od zaměstnavatele na váš bankovní účet, nemusí být tak dlouhá jako nyní. Už od 1. listopadu začne platit nový zákon o platebním styku, který zkracuje dobu bankovních převodů. Další novinkou je blokace platebních karet zadarmo a větší odpovědnost bank při ztrátě nebo krádeži karty. Jde o případy, kdy majitel platební kartu ztratil, nebo mu byla ukradena a následně zneužita. Rovněž se jedná o situace, kdy někdo zneužije jen číslo platební karty jiného majitele. Banky budou muset nahradit klientům škody, které vznikly ještě předtím, než ztrátu karty nahlásili. V takovém případě vyplatí způsobenou škodu nad 150 eur, - v přepočtu nad čtyři tisíce korun.

Konec poplatků za blokaci

Součástí nového zákona je i osvobození majitelů karet od poplatků za blokaci karet. Ty se nyní u elektronických karet pohybují v řádu stokorun, u embosovaných karet stojí kolem dvou tisíc korun. Problematickým bodem této novinky ale je, že vyšší zodpovědnost bank za škody nebude platit, když vznikly neopatrností klienta - tedy tím, že nedodržel smluvní podmínky. Klasickým příkladem je PIN napsaný na kartě nebo na lístku v peněžence, což mohlo vést k jeho vyzrazení. Pokud by ale PIN klienta někdo získal podvodně, třeba jeho sledováním při placení, banka mu musí škodu nahradit. Některé banky už novinky v zákoně zavedly nebo zavádějí. Česká spořitelna od ledna 2007 přebírá zodpovědnost za neoprávněné transakce nad 150 eur. Citibank má už několik let zdarma blokace karet. Od 1. července tohoto roku neplatí za blokaci karet klienti Raiffeisenbank, od 1. září zruší tento poplatek u kreditních karet také GE Money Bank.

Peníze za dva dny

Při převodu v rámci dvou bank bude lhůta celého zpracování maximálně dva pracovní dny. Přitom stále bude platit, že u převodů v rámci jedné banky musí být peníze příjemci k dispozici v ten samý den, kdy byly odepsány z účtu plátce. V současné době mají banky na převody peněz mezi sebou maximálně tři pracovní dny. V praxi to často chodí tak, že když například dnes, v pondělí, zadáte příkaz, banka vám peníze z účtu sice odepíše, ale na odeslání peněz do clearingového centra ČNB ve prospěch účtu banky příjemce má ještě další pracovní den. Peníze do ČNB tak může poslat až v úterý. Jeden pracovní den pak má na připsání peněz i banka příjemce, která si data převezme z clearingového centra ČNB. Takže na účtu příjemce se poslaná platba může objevit až ve středu. Neplatí to tak vždy a ve všech bankách, například Raiffeisenbank zadané platby realizuje okamžitě, a stejně tak průběžně připisuje klientům i došlé platby. Obdobně postupuje i Česká spořitelna. Nový zákon o platebním styku manévrovací prostor na zadržování peněz klientů, ke kterému v některých bankách může docházet, zmenší. A to tím, že zkracuje dodací lhůtu na straně příjemcovy banky. Ta od 1. listopadu bude muset převádět peníze na jeho účet ve stejný den, kdy je dostane na svůj účet z clearingového centra ČNB, přes které převody procházejí. Podle výše popsaného příkladu budou tak peníze příjemci připsány nejpozději v úterý.

Nový zákon má ale háček

Když chcete, aby šla vaše platba co nejrychleji, musíte si ohlídat, kdy ji budete podávat. Pro přijetí a zúčtování platebního příkazu tentýž den mají banky časové lhůty. V bankovní terminologii se zavádí pojem provozní doba, což je časový údaj nutný pro začátek výpočtu lhůty platebního styku. Jde o takzvaný konec provozní doby pro přijetí příkazu. V jednotlivých bankách se tyto lhůty liší a liší se také podle toho, jaký typ platebního příkazu zadáváte (jednorázový, trvalý). Zda zadáváte příkaz přes pobočku nebo elektronicky či jiným způsobem. Všechny podrobnosti o tom jsou poměrně snadno dohledatelné na webových stránkách banky, která vede váš účet. Obecně platí, že kdo chce, aby protistraně peníze došly co nejdříve, měl by platební příkazy podávat co nejblíže začátku běžné pracovní doby bance. Platební příkazy na pobočkách mají "uzávěrku" zpravidla už kolem poledne, elektronické platební příkazy je možné podat o několik hodin později, obvykle do 17. až 20. hodiny večer. Kdo ale bude potřebovat, aby peníze na účet příjemce v jiné bance přišly ve stejný den, v který byly odepsány z účtu plátce, bude muset i od listopadu sáhnout hlouběji do peněženky. V takovém případě mu ve většině bank nezbude než využít takzvanou prioritní nebo expresní platbu. Za takovou rychlou platbu se platí v jednotlivých bankách různě. Například v Poštovní spořitelně je to od 15 korun, v České spořitelně a většině dalších bank kolem 200 korun. I v tomto případě je ale nutné ohlídat provozní dobu. "Pokud chce mít klient jistotu, že prostředky budou připsány na účet příjemce ještě v ten den, kdy zadá příkaz k úhradě, je nutné příkaz v pobočce zadat nejpozději do 13 hodin," říká například Pavla Langová z České spořitelny. Novinkou je rovněž povinnost bank zkrátit převod eurových plateb v rámci Evropské unie. V tomto případě mohou ale využít výjimky v zákoně a transakce provádět do tří dnů po přijetí platebního příkazu. Doposud to musí být do pěti dnů. Výjimka platí do 1. ledna 2012, poté pro zahraničí platby v euru bude stejný režim jako pro tuzemský platební styk. Zkrátí se však i lhůty pro ostatní zahraniční platby, a to je ze současných pěti na čtyři pracovní dny.

O stavu účtu zadarmo

Od listopadu banky také budou muset jednou za měsíc klienta informovat zadarmo o stavu jeho účtu. Papírové výpisy zdarma ale budou spíš výjimkou, většina bank tuto povinnost plánuje splnit posláním elektronického výpisu. Jen pár bank, jako třeba UniCredit Bank, LBBW a Česká spořitelna, mluví o tom, že zvažuje zdarma i papírové výpisy. "S největší pravděpodobností vyhotovíme na pokyn klienta tištěný přehled transakcí bezplatně jednou za měsíc ve kterékoliv pobočce," říká mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová s tím, že banka se už delší dobu orientuje na bezplatné informace o stavu účtů pomocí přímého bankovnictví a změna této politiky se tím pádem nechystá.


Peníze zrychlí svůj přesun (HN)

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12520871168

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více