Penzijní fond České spořitelny dostal od ČNB zelenou a zapojí se do důchodové reformy


16. 09. 2012  19:43     tz     komentáře (0)

Penzijní fond České spořitelny (PFČS) získal 7. září 2012 licenci České národní banky (ČNB) a stal se tak prvním penzijním fondem v České republice, který získal povolení nabízet od 1. ledna 2013 důchodové spoření ve II. pilíři a doplňkové penzijní spoření ve III. pilíři. Během února 2012, posledního měsíce, ve kterém bylo možné změnit penzijní fond, přestoupilo k PFČS více než 9 tisíc klientů. Celkově si klienti od ledna 2011 do února 2012 do PFČS převedli svoje naspořené prostředky v celkovém objemu přesahujícím 1,6 mld. Kč. Správnou volbu klientů potvrzuje také fakt, že se PFČS stal 13. září 2012 druhým nejlepším penzijním fondem v České republice v soutěži Zlaté euro.





„Zákonné nároky na získání licence od ČNB jsou vysoké a posuzování jejich splnění přísné. Museli jsme již před několika měsíci odevzdat rozsáhlý transformační projekt, jehož součástí bylo například doložení transparentní majetkové struktury, realistický obchodní plán nebo odborné personální předpoklady. Proto nás nesmírně těší, že jsme všechny podmínky splnili a že jsme navíc licenci získali jako první penzijní fond u nás,“ uvedl Aleš Poklop, předseda představenstva a generální ředitel Penzijního fondu České spořitelny.

 

Penzijní společnosti musí mít ze zákona vedle řady jiných podmínek účetně oddělený vlastní majetek od majetku klientů, což zvýší ochranu klientských prostředků. Z toho důvodu dojde k 1. lednu 2013 k transformaci PFČS na nově vzniklý subjekt Česká spořitelna – penzijní společnost. Jiná než licencovaná penzijní společnost nebude moci důchodové spoření ani doplňkové penzijní spoření nabízet. Současných klientů PFČS se změna nijak nedotkne. Dosavadní smlouvy budou převedeny do tzv. transformovaného fondu, který zachovává všechny nároky klientů a v němž budou moci účastníci dále spořit podle současných podmínek. Smlouvy o penzijním připojištění je možné uzavírat již jen do 30. listopadu 2012.

 

PFČS se stal druhým nejlepším penzijním fondem v České republice v soutěži Zlaté euro. V soutěži jsou pro každý penzijní fond spočítány hlavní ukazatele, zejména nákladovost penzijního připojištění, náklady příštích období, výše kapitálové přiměřenosti, průměrné historické výnosy a služby nabízené penzijním fondem. Jednotlivé ukazatele mají různou váhu, každý penzijní fond může získat 0 až 100 bodů. PFČS získal celkem 77,2 bodu, a to hlavně díky nadprůměrnému výnosu za posledních 5 let, který je nejvyšší mezi velkými penzijními fondy, nejnižším nákladům příštích období ze všech penzijních fondů a druhé nejnižší nákladovosti.



Penzijní fond České spořitelny dostal od ČNB zelenou a zapojí se do důchodové reformy

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

36305149532

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918