Penzijní fondy připsaly klientům výnosy od 1,35 do 1,7 procenta


05. 05. 2015  09:33     ČTK     komentáře (0)

Transformované penzijní fondy připsaly klientům za rok 2014 výnosy od 0,7 do 1,7 procenta. Vyplývá to z ankety ČTK mezi penzijními společnostmi Zhodnocení tak mírně překročilo loňskou inflaci, která činila 0,4 procenta. Důvodem nižších výnosů je povinnost investovat do bezpečných nástrojů. O rok dříve byly výnosy od 1,3 do 2,23 procenta.

Penzijní fondy připsaly klientům výnosy od 1,35 do 1,7 procenta




Česká spořitelna penzijní společnost připsala klientům transformovaného fondu za loňský rok zhodnocení 1,42 procenta, Penzijní společnost České pojišťovny 1,7 procenta, AXA 1,46 procenta, ČSOB Stabilita 1,4 procenta, Allianz 1,64 procenta, Komerční banka 1,35 procenta a Conseq 0,72 procenta. ING připsané výnosy zatím nezveřejnila.

"Připsané zhodnocení 1,35 procenta při loňské inflaci považujeme za velmi dobrý výsledek. Bezpečnost příspěvků účastníků a další zhodnocení vlivem státních příspěvků, daňových úlev i případných příspěvků zaměstnavatele ještě zvyšuje pozitivní vnímánípenzijního připojištění," uvedl výkonný ředitel PS Komerční banky Pavel Racocha.

"Transformovaný fond je produkt pro dlouhodobé spoření, který má primárně chránit úspory před inflací. To se dlouhodobě daří, navíc po započtení příspěvku zaměstnavatele a státního příspěvku se výnos může blížit až ke čtyřem procentům," doplnil manažer komunikace AXA Karel Žyla. Sazby na mezibankovním trhu jsou přitom více méně nulové, podobné zajištěné produkty, jako jsou například spořicí účty, dosáhly nižších výnosů, dodal.

Připsané výnosy transformovaných fondů nepřekvapily, komentoval čísla ředitel společnosti Chytrý Honza Jiří Paták Dlouhodobě podle něj patří tyto produkty mezi výnosově nezajímavé. Dávají smysl z pohledu státní podpory, ale ne z pohledu drobného investora. Ten by měl dnes produkty volit mimo oblast transformovaných fondů, spořicích účtů a termínovaných vkladů. Jedinou oblastí, která je dnes schopna vydělat více, je oblast podílových fondů, podotkl.

Transformované fondy mají ve svých portfoliích z převážné většiny státní dluhopisy, u nichž se výnosy drží na nízké úrovni. Kvůli svému složení tak transformované fondy nikdy nebyly určeny k vysoké dlouhodobé výnosnosti. K jejímu dosažení jsou dnes mnohem lepším nástrojem dynamické účastnické fondy, upozornila analytička poradenské společnosti Swiss Life Select Anežka
Kneeová.

Do systému dobrovolného penzijního připojištění je nyní zapojeno více než 70 procent práceschopné populace. Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Na trhu zůstalo osm z původních 44 fondů. Všechny se zapojily do nového systému penzí, tedy založily penzijní společnosti a přeměnily nynější fondy.

Nové smlouvy o penzijním připojištění bylo možné uzavírat do 30. listopadu 2012. Od ledna 2013 je možné uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření. Dobrovolné penzijní spoření je jiné především v nutnosti výběru investiční strategie. Nové fondy už také neručí za to, aby případný prodělek nesnížil úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabízí možné vyšší zhodnocení.



Penzijní fondy připsaly klientům výnosy od 1,35 do 1,7 procenta

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

46727124524

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2610
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6690
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8540
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3485
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9780
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0765