Penzijní reforma? Podle analýz ČSOB se vyplatí 35 % dospělé populace


22. 05. 2012  03:25     BP.com     komentáře (0)

Penzijní reforma je jedno z klíčových témat politických a ekonomických debat příštích let, možná dokonce desetiletí. I my tuto problematiku velmi bedlivě sledujeme a i nadále sledovat budeme. Podle mnohých ekonomů je stávající podoba penzijní reformy, konkrétně zavedení 2. pilíře, zbytečná, protože se vyplatí jen velmi málo lidem. ČSOB ve svém průzkumu deklaruje opak.





Výzkumy analýzy, které na toto téma vnikají, dochází k různým závěrům. V jednom z posledních, který vznikl v dílně ČSOB, banka deklaruje, že by se vstup do druhého pilíře vyplatil zhruba 2,1 milionu lidí, tedy 35 % dospělé populace v České republice. Podle banky by se pak asi 900 tisíc lidí, které představují 15 procent dospělé populace, mohlo do spoření ve druhém pilíři aktivně zapojit.

. VŠE DŮLEŽITÉ O PENZIJNÍ REFORMĚ ČTĚTE ZDE .

„Tento náš odhad je matematicky postaven na předpokladech, že ve druhém pilíři bude odvod 3 % + 2 % a doba výplaty 20 let nebo doživotně, a že v prvním pilíři zůstane zachována současná výše náhradového poměru u státních penzí,“ uvedla Pavla Hávová, mluvčí Československé obchodní banky. „Jsme si vědomi toho, že zachování současného náhradového poměru je nepravděpodobné, s predikcemi vývoje náhradového poměru chceme dále pracovat,“ dodala Hávová.

. VÝSLEDKY STUDIE ČSOB NA NAČEM WEBU ZDE .

Jak bylo řečeno, penzijní reforma, její načasování, podoba a prospěšnost vyvolávají velice bouřlivé diskuse. Mezi ekonomy, kteří jsou k současnému nastavení velmi skeptičtí, patří i majitel serveru www.bankovnipoplatky.com Patrik Nacher: „Nevím, do jaké míry to bude výhodné. Z toho systému se nebude moci odejít, po dosažení důchodového věku si nebudu smět vlastní peníze vybrat najednou, nemám jistotu nezáporného výnosu jako u penzijního připojištění, takže peníze budu mít na desítky let blokovány, ale přitom žádnou jistotu výnosu, o dalších hrozbách ani nemluvě. Je třeba připomenout, že vklady u penzijních fondů nejsou ze zákona pojištěny, politici mohou po dalších volbách změnit různé parametry a tak by se dalo pokračovat. Dále bych připomenul jednu obrovskou výhodu průběžného systému, který se často nepopisuje – že totiž prostředky se v průběžném systému pohybují (distribuují) v reálném času, nečekají někde roky, čímž se minimalizují jakákoliv rizika nezodpovědného nakládání s nimi,“ říká Nacher.



Penzijní reforma? Podle analýz ČSOB se vyplatí 35 % dospělé populace

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

35935651136

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3210
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4030
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8690
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5540
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8400
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0907