Perspektivní obor a víra v ekonomické oživení stojí za rekordním optimismem českých firem


27. 07. 2015  12:15          komentáře (0)

Index očekávání firem zaznamenal mezikvartálně pokles o 5,5 bodu. Podnikatelé ubrali na objemu investic pro letošní rok, přesto zůstávají velmi optimističtí. Ve výhledu jednoho roku očekává 80 % firem, že se jim bude dařit. Věří svému oboru, ale i v oživení ekonomiky. 

Perspektivní obor a víra v ekonomické oživení stojí za rekordním optimismem českých firem




„Došlo k mírnému poklesu hodnoty Indexu, což způsobil úbytek podnikatelů, kteří chtějí oproti loňskému roku navyšovat investice do svého byznysu. Pořád evidujeme více firem, které plánují navýšení než těch, které investice chtějí snižovat. To je pro ekonomiku dobrá zpráva, komentuje vývoj Petr Manda, výkonný ředitel útvaru Firemní bankovnictví ČSOB. 

Současná ekonomická situace v Česku i Evropě podnikatelům svědčí. Téměř polovině z nich roste poptávka po jejich zboží a službách, převážná většina (80 %) se dívá na svou budoucnost v následujícím roce pozitivně. „Tyto firmy jsou přesvědčeny, že podnikají v perspektivním oboru a počítají také s tím, že ekonomika poroste. U téměř poloviny z nich je důvodem k optimismu uvádění nových výrobků na trh. Věří svým produktům a svým schopnostem, což je základním předpokladem úspěšného podnikání,“ říká Petr Manda. 

Obavy z budoucnosti má jen pětina podnikatelů. Nejčastěji je jejich příčinou očekávání zásahů státu, které budou mít negativní dopad na podnikání. Více jak polovina pesimisticky smýšlejících firem si myslí, že se zhorší ekonomická situace, necelá polovina je přesvědčena, že je jejich obor na sestupu. Třetina podniků uvedla, že je ohrožuje kritický nedostatek kvalifikovaných pracovníků. 

Řecká krize určitě negativně dopadla na některé exportéry. Nicméně, celkový vliv na malé a střední podniky a živnostníky je zanedbatelný a jejich nálada je jednoznačně optimistická. V době, kdy bylo vystoupení Řecka z Eurozóny téměř na spadnutí a spekulovalo se o kolapsu eura, uvedla polovina podnikatelů, že je se současnou ekonomickou situací spokojená. To je nejvíce za téměř dvouletou historii Indexu. 

Průzkum Index očekávání firem probíhá mezi 500 středními a malými společnostmi napříč obory podnikání. Každý z dílčích indexů, který je rozdílem pozitivních a negativních očekávání firem, může nabývat hodnot od -100 do +100 bodů. Celkový index je pak průměrem dílčích indexů vývoje poptávky, investic a plánované úrovně podnikání. 



Perspektivní obor a víra v ekonomické oživení stojí za rekordním optimismem českých firem

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15652008544

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více