Petra 25 let. Půjčka na ojeté auto odstartovala její předlužení


12. 11. 2015  00:27     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ČTVRTEČNÍ SERIÁL - PŘÍBĚHY LIDÍ V DLUZÍCH: Petra si půjčila na automobil, který potřebovala na dojíždění do nového zaměstnání. Nebylo to dobré rozhodnutí. Ojetý a poruchový automobil byl na počátku problémů Petry, které se s ní vlečou dodnes. ČTĚTE DÁLE!

Petra 25 let. Půjčka na ojeté auto odstartovala její předlužení




Petra si našla po mateřské zaměstnání v sousedním městě. Vzhledem ke vzdálenosti nového zaměstnání bylo nutné, aby si Petra pořídila automobil na dojíždění. Zpočátku Petra sice do práce dojížděla vlakem, ale utratil téměř stejnou částku,  jako by zaplatila za benzín. Navíc dojíždění z práce a do práce jí trvalo dvě hodiny denně.  Petra se tak vracela domů k rodině unavená a vyčerpaná. Neměla čas ani na své pětileté dítě.

Petra se proto dohodla se svým mužem Pavlem, že si pořídí automobil. Našetřeno měla 20 000 korun. Bylo tedy jasné, že pořízení automobilu bez půjčky nepůjde. Petra se ohlížela spíše po starých Fabiích, které vyšly v autobazarech do sta tisíc korun. Pavel však přemluvil Petru, aby si pořídili pořádné auto. Sám Pavel by přitom úvěr dostat nemohl, protože měl  záznam v rejstříku dlužníků.

Petra se nechala přesvědčit a místo ojeté Škodovky za 79 000 korun si vybrala ojetý Volkswagen Passat za 190 000 korun, který vybral Pavel. Auto vypadalo zachovale, mělo najeto poměrně malé hodnoty a při zkušební jízdě dobře fungovalo. Pavel si nemohl auto vynachválit. Už večer toho dne měli auto před domem. Petra se upsala k úvěru 170 000 korun a splátkám téměř 6 000 korun měsíčně. Úvěr si pořídili nejlehčím možným způsobem, tedy přímo v autobazaru u splátkové společnosti.

Po několika měsících provozu však automobil začal dělat problémy. Vytékal olej z motoru, následně se muselo vyměnit těsnění, rozvodový řemen a další opravy, které vyšly na více než 15 000 korun, navíc automobil nemohla Petra tři týdny používat. Na opravy si musela opět půjčit u splátkové společnosti. Splátky se tak nevýšily z původních 6 000 korun na 7 000 korun. Při opravách se navíc přišlo na to, že auto má najeto až dvojnásobně více, než činila hodnota na tachometru.  Petra tak byla upozorněna na to, že ji v blízké budoucnosti čeká i výměna motoru a dalších součástí. To vše v hodnotě několika desítek tisíc korun. Nešťastná Petra začala litovat, že si nepořídila výrazně levnější Fabii. Vrchol neštěstí pak představovala Pavlova havárie, který s autem narazil na křižovatce do řidiče před sebou, a auto muselo být odtaženo do opravny. Účet za odvoz a opravy 80 000 korun. Z důvodu finanční tísně však neměla Petra uzavřeno havarijní pojištění a tak náklady musela uhradit sama. Samozřejmě dalším úvěrem.

Splátky tak už přesahovaly 10 000 korun a Petra měla opět měsíc nepojízdné auto. K tomu se přidaly problémy v práci, kterou z důvodu dlouhého dojíždění a únavy Petra nezvládala. Nakonec musela v práci skončit. Dluh jí však zůstal. Nepomohl jí ani nezaměstnaný Pavel. Petře nakonec nezbylo než auto prodat. Byla ráda, že dostala za nedávno bourané a opotřebované auto něco málo přes sto tisíc. I po zaplacení části dluhu jí však zbylo ke splácení 150 000 korun. Dluh za něco, co už ani neměla.

DALŠÍ PŘÍBĚHY A PŘÍHODY NAŠICH MÉNĚ ŠŤASTNÝCH SPOLUOBČANŮ NALEZNETE ZDE!

palec_dolu_250



Petra 25 let. Půjčka na ojeté auto odstartovala její předlužení

Diskutovat (0)