Placení kartami je v ČR bezpečnější než v EU (www.novinky.cz)


28. 05. 2008  19:55     Jakub Svoboda     komentáře (0)

Placení kartami je v ČR bezpečnější než ve zbytku vyspělé Evropy. Vyplývá to z údajů za loňské první pololetí, které nedávno zveřejnila ČBA.





Placení kartami je v České republice bezpečnější než ve zbytku vyspělé Evropy. Vyplývá to z údajů za loňské první pololetí, které nedávno zveřejnila Česká bankovní asociace (ČBA). Zatímco v EU dosáhl podíl podvodů na celkovém objemu karetních transakcí osm setin procenta, v ČR to byly jen dvě setiny procenta.

Tento údaj znamená objemy z pohledu toho, kde k podvodu došlo. Jde tedy o všechny transakce akceptované na území České republiky, bez ohledu na to, kde byla karta vydána. Z hlediska karet vydaných v ČR jsme na tom rovněž lépe než Evropa. Podíl podvodů u nich dosáhl ve stejném období pouhých pět tisícin procenta, zatímco v Evropě to bylo zhruba šest setin procenta.

Jedním z nejviditelnějších prvků zvyšování bezpečnosti platebních karet je v ČR zavádění čipové technologie. Jak uvedl na semináři ČBA předseda její Expertní skupiny pro platební karty Karel Kadlčák, na konci loňského roku bylo schopno přijímat čipy už 98 % bankomatů a 84 % platebních terminálů.

U vydaných karet se čipová technologie již přehoupla přes polovinu, u kreditních šlo o 61,2 % a debetních dokonce o 68,9 %. „Během dvou let by transformace měla být dokončena a celá ČR by měla být čipová,“ dodal Kadlčák. Nejčastějšími bankovním podvodem v Česku i nadále zůstává zneužití ztracené či odcizené karty. Debetních karet je v ČR více než 7 miliónů, kreditních více než 1,6 miliónu.

Celý článek najdete na:

http://www.novinky.cz/clanek/140974-placeni-kartami-je-v-cr-bezpecnejsi-nez-v-eu.html



Placení kartami je v ČR bezpečnější než v EU (www.novinky.cz)

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15439639024

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2630
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7210
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8170
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4815
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0370
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0782
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více