Plánujte si a rozpočtujte si výdaje na svou dovolenou. Vyhnete se zbytečným výdajům


17. 07. 2017  00:47     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Lidé vyjíždějí na dovolenou do zahraničí i do České republiky velmi často nepřipraveni. Výsledkem jsou pak výrazně vyšší neplánované a často i zbytečné výdaje. Těmto výdajům se dá ale předejít. Jak?

Plánujte si a rozpočtujte si výdaje na svou dovolenou. Vyhnete se zbytečným výdajům




Velmi častým důvodem a příčinou překročených rozpočtů za dovolenou je velmi malá, nebo dokonce žádná příprava a plánování výdajů na dovolených. Lidé přípravu podceňují a spoléhají se na svůj instinkt a snahu ušetřit improvizovaně přímo na místě. Ušetřit na dovolené je ale velmi těžké, protože lidé si chtějí na dovolených především užít a zažít výjimečné zážitky a to vše něco stojí. To co si tak nedopřejeme v průběhu roku, si chceme dopřát alespoň na dovolené a to je právě kámen úrazu.

1. Dovolená není jen její pořízení a koupě, ale i další výdaje

Zaplacením dovolené výdaje nekončí. Platí sice, že čím více si toho v rámci dovolené zaplatíte, tím nižší mohou být další výdaje na místě, ale to nemusí vždy stačit. I lidé s plnou penzí, nebo All inclusive dokáží na dovolené utratit hodně peněz. Utrácet se totiž nemusí jen za jídlo, ale také za vstupy, cestovné, suvenýry, dárky pro rodinu i známé, nebo nejrůznější poplatky.

2. Stanovte si limit výdajů

Je třeba si ještě před dovolenou stanovit maximální limit výdajů a ten také poctivě dodržovat. Není možné připustit žádné běžné výdaje nad rámec stanovených limitů. To samozřejmě neplatí o mimořádných a nevyhnutelných výdajích, například za opravu vozidla, nebo nákup léků v lékárně v případě nemoci. 

3. Zjistěte si co nejvíce o cenách služeb, potravin a zboží v zemi dovolené

Lidé vyráží na dovolenou do cizích zemí aniž by si o cílové destinaci něco přečetli a zjistili si maximum potřebných informací. Důležité je vědět jaká je cenová hladina v dané zemi, co nabízí, jaké jsou typické produkty dané země, které si zřejmě budeme chtít pořídit buď pro svou potřebu, nebo jako dárek pro příbuzné či známé.

4. Co se dá koupit v ČR levněji si na dovolenou vezměte sebou

Neměli bychom se stydět za naši pověst tzv. paštikářů, jak nás často nazývali v zemích Balkánu, například v Chorvatsku. Co se dá u nás koupit levněji, si pořiďte už doma a na dovolenou vezměte sebou. Proč utrácet za ten samý produkt i o desítky procent víc, když si stejný produkt můžete vzít z České republiky. Není tedy toto možné především u leteckých zájezdů, ale jakmile vyrážíte na dovolenou po vlastní ose, je nejlepší si vše potřebné zajistit a pořídit doma a na dovolenou vzít sebou. Můžete tak ušetřit i tisíce. korun.



Plánujte si a rozpočtujte si výdaje na svou dovolenou. Vyhnete se zbytečným výdajům

Diskutovat (0)