Platba na účet pomocí čísla mobilu. Neskončí jako dinosauři nebo Cashback?


06. 06. 2022  06:00     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Může nastat konec čísel bankovních účtů? Pro platbu z běžného účtu bude stačit znát pouze číslo telefonu adresáta platby. Může se to zdát jako přelomová informace a příležitost. Uvidíme, jak novinku využijí konzervativní Češi. Nečeká novinku osud systému Cashback, který upadl v zapomnění?

Platba na účet pomocí čísla mobilu. Neskončí jako dinosauři nebo Cashback?




Po více než 32 letech panování čísel bankovních účtů, kdy jsme si spolehlivě zvykli na jejich užívání, přichází přelomová novinka, která může vše změnit od základů. Plánuje se přitom nejen možnost platit zadáním telefonního čísla příjemce platby, ale například i uvedením mailové adresy, či jiných indentifikátorů.

Zaniknou čísla účtů jako dinasuři?

Novinka přitom neznamená úplný zánik čísel bankovních účtů, které by nahradila například čísla telefonů. Nicméně nebudeme čísla účtů v běžné praxi vůbec potřebovat. Slovo vůbec je však nadnesené. Vše bude záležet na majiteli účtu, na který budeme platbu posílat, zda umožní platbu uvedením svého čísla nebo mailu, či nikoliv.

Zavedení možnosti placením uvedením telefonního čísla se navíc opakovaně zpožďuje. Nicméně v létě tohoto roku má začít testování novinky v tuzemském prostředí a zatím poslední údaj říká, že by vše mělo být spouštěno počátkem příštího roku. Projektu se zatím aktuálně účastní 9 bank.

Bez souhlasu klienta to nepůjde 

Základnou celého systému bude registr provozovaný Českou národní bankou, kde se budou evidovat telefonní čísla propojená s konkrétními účty a souhlasy klientů s párováním, a tedy využíváním telefonních čísel pro platby na jejich účty. Souhlas a účast klienta v systému bude pro používání novinky nezbytná.

 Nečeká novinku osud dinosaurů a Cashback?

Je ovšem otázkou, jak bude služba propagována a jak se k ní postaví většina tuzemské populace, která je i v bankovních otázkách tradičně konzervativní. Lze předpokládat, že v prvních měsících se k systému připojí lidé, kteří se o bankovní problematiku zajímají a budou chtít novinku aktivně vyzkoušet, dále se bude jednat o mladé lidi. Aby se systém mohl skutečně rozvinout, bude třeba široká informační kampaň, aby se lidé nebáli nový systém používat. Součástí jsou i bezpečností záruky a osvěta o bezpečnosti systému. V opačném případě by se totiž mohlo stát, že poměrně zajímavá možnost placení prostřednictvím čísla telefonu bude mít osud jako systém Cashback, kdy si lidé mohli vybrat hotovost přímo u pokladny v obchodu. Tato novinka se však v praxi neosvědčila a není o ní zájem.

Podle průzkumů lidé zájem mít zřejmě budou. Uvidíme však, jaká bude realita.

 Systém již v praxi omezeně funguje u některých bank

V současné době nabízí podobnou službu mBank, která umožňuje platit částky do dvou tisíc korun. Do minulého roku také nabízela srovnatelnou možnost Česká spořitelna. 



Platba na účet pomocí čísla mobilu. Neskončí jako dinosauři nebo Cashback?

Diskutovat (0)