Platby splátek složenkou mohou vaši půjčku zdražit klidně i o tisíc korun


16. 11. 2015  12:00          komentáře (0)

Při výběru půjčky lidi zajímá především její cena – tedy kolik přeplatí oproti půjčovanému obnosu. Méně ostražití jsou už k dalším parametrům, které jsou s půjčkou spojeny, ať už se jedná o bezpečnost poskytovatele, sankční podmínky nebo třeba možnost pojištění. A jejich zaměření se na cenu a možné úspory opadá ve chvíli, kdy půjčku sjednají. Přitom zde mohou také ušetřit. I u samotné ceny půjčky jsou ale lidé někdy laxní a svým vlastním chováním si cenu navyšují, někdy i o stovky korun.

Platby splátek složenkou mohou vaši půjčku zdražit klidně i o tisíc korun




 „Stává se, že lidé hlídají doslova každou korunu, a poskytovatele půjčky podle ceny vybírají. Pak ale místo platby převodem používají třeba platbu složenkou a cenu půjčky si tak nakonec zvýší i o několik stovek korun,“ říká analytik společnosti Home Credit Michal Kozub. Příkladem může být běžný spotřebitelský úvěr na 50 000 Kč, který člověk splácí tři roky. V případě, že každou měsíční splátku hradí složenkou, prodraží svoji půjčku o 1 044 korun. Jedna úhrada složenkou totiž stojí 29 Kč. Pokud platí bankovním převodem, kdy si běžně některé banky řeknou například o 6 korun za příkaz, pak se půjčka prodraží o 216 korun.

 

Nehospodárný postup splácení prodraží

Některé banky, obzvlášť nové, mají tyto převody skrze internetové bankovnictví zdarma. „Jsou i lidé, kteří nejenže platí složenkou, před samotnou platbou si navíc vyberou z bankomatu, aby mohli splátku uhradit. A za takový výběr pak třeba platí dalších dvacet korun. Budeme-li uvažovat extrémní případ, kdy člověk u zmíněného úvěru platí všechny splátky složenkou a před každou splátkou si vybere peníze z bankomatu za poplatek, může se mu cena půjčky navýšit o více než 1 700 korun, což představuje skoro 3,5 procenta z půjčované částky,“ vysvětluje Kozub.

 

Každá moderní finanční instituce už dnes kromě platby složenkou nabízí úhradu přes bezhotovostní bankovní převod, nebo i další způsoby. „Přesto existuje stále vysoké procento lidí, kteří složenkou splátky platí. Například u Home Creditu takto platí 15 % klientů, ačkoliv vedle možnosti bezhotovostního převodu nabízíme třeba i platbu přes terminály Sazky,“ vypočítává Kozub.

 

Lidé si často mylně myslí, že platby převodem a složenkou dorazí hned

Kromě ceny je platba složenkou nepraktická, i co se rychlosti operace týče. „U bankovního převodu vidíme splátku většinou druhý pracovní den, u platby na terminálech Sazky je to okamžitě, v případě platby složenkou to ale trvá i tři pracovní dny,“ upozorňuje Kozub. A právě rychlost splátky může u lidí, kteří jsou zvyklí platit vše na poslední chvíli, hrát v ceně půjčky také roli. Někteří poskytovatelé půjček totiž i minimální překročení doby splatnosti penalizují.

Na místě je připomenout častý mýtus o tom, co znamená datum splatnosti. Řada lidí si myslí, že jde o datum, kdy zadají příkaz k úhradě. Ve skutečnosti to je datum, kdy druhá strana vidí připsanou úhradu. Přitom rozdíl může být v řádech dnů, pokud se do platby vmísí víkend nebo státní svátek, kdy se platby nezpracovávají.

 

graf1

 

* V případě grafů se jedná o modelové případy 

 

 



Platby splátek složenkou mohou vaši půjčku zdražit klidně i o tisíc korun

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15596054000

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více