Platební karta – neocenitelný společník na cestách


10. 07. 2012  14:19     tz     komentáře (0)

Starost o dostatek hotovosti může letní dovolenou v zahraničí znepříjemnit. Doby se však mění a peněženky již nejsou plné nejrůznějších měn, které lidé na svých cestách mohou, ale také nemusí potřebovat. Statistiky ukazují, že cestovatelé stále častěji využívají komfortu platebních karet a jak počet výběrů, tak počet transakcí provedených kartou v zahraniční neustále roste. V minulém roce Češi provedli kartami v zahraničí transakce v objemu přes 32,6 miliard korun, což je o 23 % více než v roce předešlém. Objem zahraničních výběrů z bankomatu meziročně vzrostl o 16 %.*





„ČSOB a Era u svých klientů každoročně zaznamenává zvýšení počtů i objemů transakcí provedených platebními kartami v zahraničí. Například v minulém roce naši klienti v zahraničí provedli více než 4,1 milionu transakcí v objemu přes 6,7 miliard korun a v zahraničních bankomatech vybrali více než 2,2 miliardy korun,“ říká Peter Demjanovič, ředitel útvaru Karty ČSOB.

 

„Tento pozitivní trend naznačuje, že stále více lidí začíná naplno využívat potenciálu karet. Nesmí však zapomínat, že bez opatrnosti a dodržování určitých bezpečnostních zásad si člověk pobyt v zahraničí může zkomplikovat. I v zahraničí platí, že bychom si měli dávat pozor na zcizení karty, být opatrní při zadávání PINu a kartu při placení nepouštět z dohledu. Pokud si však uživatel dá pozor a dodržuje základní bezpečnostní zásady, nemá se čeho bát,“ dodává Peter Demjanovič.

 

Pokud přesto klient v zahraničí o svou platební kartu přijde, může využít tzv. emergency služeb a nechat si přímo u zahraniční banky vystavit náhradní platební kartu, nebo vydat náhradní hotovost. Díky platební kartě tak už nikdy nezůstanete zcela bez prostředků.

   

* Zdroj: Sdružení pro bankovní karty

Za prvních šest měsíců tohoto roku zaznamenala ČSOB a Era u svých klientů nejvyšší aktivitu výběrů z bankomatu a placení kartou především v sousedních státech jako je Polsko, Německo, Rakousko nebo Slovensko. Předpokládá se však, že se začátkem letní sezony se zvýši aktivita klientů v přímořských státech jako je Chorvatsko, Turecko nebo Řecko. Z mimoevropských zemí je co do počtu a objemu transakcí nejoblíbenější USA, Kanada a Spojené arabské emiráty.Platební karty lidé nejvíce využívají k placení ubytování a pohonných hmot na čerpacích stanicích.

 

Pro placení kartou hraje i fakt, že odpadá nutnost sledování kurzu, protože při platbách se pracuje s kurzem dne transakce, který je u naší banky výhodnější než v běžných směnárnách. Navíc jak v tuzemsku, tak v zahraničí jsou platby kartou u obchodníků zdarma. Existují ale výjimky, kdy platit kartou nelze a je nutné mít u sebe hotovost. „V exotických zemích, ale i v odlehlejších místech jinak vyspělých zemí najdete místa, kde obchodníci nejenže nemají platební terminály, ale nenarazíte tam ani na bankomat. Právě proto je dobré oba způsoby plateb kombinovat a nespoléhat se výhradně na jediný,“ upozorňuje Aleš Pospíšil, výkonný ředitel Řízení segmentů Poštovní spořitelny.

 

Před dovolenou je potřeba také myslet na cestovní pojištění. Od července mají klienti možnost sjednat si cestovního pojištění k platební kartě po telefonu na bezplatné Infolince 800 300 300 (ČSOB) či 800 210 210 (Era). Vyřízení je velice jednoduché a rychlé, pojištění se navíc obnovuje automaticky. Dále je potřeba nezapomenout na pojištění ztráty a krádeže platební karty, které klientovi na cestách pomůže například s vydáním náhradní karty v případě nečekaných událostí.

 

Jednorázově je možné cestovní pojištění jednoduše sjednat také přímo prostřednictvím vybraných bankomatů. Jako doklad o uzavřené pojistce přitom slouží stvrzenka, kterou bankomat vystaví. Službu ocení především lidé, kteří nechávají vyřizování pojištění na poslední chvíli, anebo nemají čas chodit na pobočku.

   


 

ČSOB přináší několik rad, na co by si turista během dovolené měl dávat pozor při používání platební karty a jakých chyb se vyvarovat:

 
  1. Nenechávejte platební kartu bez dozoru a buďte ostražití před všudypřítomnými zloději. Za žádných okolností nikomu nesdělujte PIN, ani obsluze v restauraci či recepci v hotelu.
 
  1. Platební kartu je vhodné ukládat ve vnitřních kapsách blízko těla, v pouzdrech, apod. Noste platební kartu odděleně od osobních dokladů a peněz.
 
  1. Nikdy nedávejte kartu obchodníkovi jako zástavu, třeba v půjčovně aut nebo mopedů. V podezřelých provozovnách raději plaťte v hotovosti.
 
  1. Sledujte obchodníka při manipulaci s kartou a v žádném případě nenechte číšníka v restauraci nebo recepčního v hotelu, aby vám s kartou zmizel z dohledu. Snadno si může opsat číslo karty, její expiraci a především CVV nebo CVC kód na zadní straně karty napravo od podpisu, tedy údaje  potřebné k nákupům v internetových obchodech. V případě nastavení 3D Secure – zabezpečení internetových plateb kartou – je vaše platební karta lépe ochráněna.
 
  1. Zbystřete svoji pozornost, pokud by se prodavač v obchodě pokoušel kartu načíst kvůli jedné transakci v několika různých terminálech. Je třeba mít na paměti, že bankovní terminály vždy vydávají potvrzení o platbách, a to i v případech, když neproběhnou. Pokud tedy z terminálu nevyjede žádné potvrzení, může to být znamením, že jde o podezřelou transakci.    
 
  1. Vždy je třeba zkontrolovat, zda karta, kterou vám vrátil obchodník nebo personál hotelu či restaurace, je doopravdy vaše. Uschovávejte si doklady o všech transakcích pro případnou reklamaci a ihned po návratu z dovolené je srovnejte s údaji na bankovním výpise.
 
  1. Při výběru z bankomatu si nejprve prohlédněte otvor, do kterého vkládáte kartu. Pokud vypadá nestandardně, zvolte raději jiný bankomat. Vybírejte vždy sami, při zadávání PIN kódu do bankomatu si zakryjte druhou rukou klávesnici. Nikdy neuschovávejte napsaný PIN kód společně s platební kartou (ideálně jej nikde napsaný nemějte).
 
  1. Kartu používejte nejlépe v bankomatech uvnitř nebo v malé blízkosti od bankovních poboček. Tyto bankomaty často hlídají kamery, které mohou zaznamenat, kdyby někdo k přístroji připevnil čtecí zařízení.
 
  1. Pokud by bankomat vaši kartu zadržel a nevysvětlil to informací na lístečku nebo na obrazovce, od bankomatu neodcházejte a spojte se s bankou nebo případně i s policií. Stejný postup platí, pokud z bankomatu nevyjely bankovky, protože v něm může být instalováno zařízení, které peníze zadržuje.
 
  1.  V případě ztráty nebo krádeže karty oznamte událost okamžitě bankovnímu operátorovi na bezplatné infolince a kartu ihned zablokujte. Pokud vaši kartu někdo zneužije, můžete případně ještě před odjezdem na dovolenou zmenšit ztráty nastavením maximálního denního limitu pro provedení bankovních transakcí. Vhodné je i zřízení pojištění proti ztrátě karty.
 
  1.  Pokud dojde ke zneužití karty, aniž k němu došlo klientovým zaviněním, banka mu peníze vrátí, v tomto ohledu není třeba mít obavy. Obezřetnost se ovšem vyplatí, protože už sama situace, kdy ke zneužití dojde, představuje zbytečné časové i další komplikace. 
       

Era a Poštovní spořitelna jsou obchodní značky Československé obchodní banky, a.s.

   


Platební karta – neocenitelný společník na cestách

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12618805216

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více