Platební karta do zahraničí? Většinou jen pro jistotu


20. 07. 2015  09:00          komentáře (0)

K platbám v zahraničí používají Češi více debetní karty než kreditní. Zatímco tou debetní běžně platí 46 procent z těch, kteří si ji do zahraničí vezmou, v případě kreditní je to o devět procentních bodů méně. Zároveň platí, že debetní karty používají lidé k platbám v zahraničí častěji. 

Platební karta do zahraničí? Většinou jen pro jistotu




Například výhradně s nimi platí sedm procent, většinu plateb s nimi uskuteční 21 procent a pro méně než polovinu plateb je použije 19 procent. Kreditními kartami sice platí výhradně rovněž sedm procent těch, kteří ji vlastní a zároveň vozí s sebou, pro většinu plateb je však použije 19 procent a méně než polovinu plateb jimi zaplatí „jen“ 12 procent. Údaje vyplývají z průzkumu, který pro banku Cetelem realizoval Stem/Mark na konci letošního června*.

Kreditní kartu si naopak Češi berou s sebou častěji jako pojistku pro případ, že by jim došla hotovost. Uvedlo to 63 procent, debetní karty s sebou jako pojistku vozí 54 procent. Vzít si s sebou do zahraničí i platební kartu však stále není pro všechny Čechy samozřejmostí. Debetní s sebou nevozí 12 procent z těch, kteří ji vlastní a kreditní dokonce 22 procent.

Cetelem eviduje nárůst počtu i objemu zahraničních plateb

Klienti banky Cetelem používají Kreditní kartu Cetelem k platbám v zahraničí čím dál více. Při meziročním srovnání prvního pololetí jde o nárůst o sedm procent v případě objemu a o 29 procent v případě počtu. Jen v letošním červnu narostl objem zahraničních plateb meziročně o 19 procent, počet dokonce o 31 procent. Banka Cetelem přitom patří s počtem vydaných aktivních karet v řádech statisíců mezi významné vydavatele kreditních karet na českém trhu.

„Platby u obchodníků prostřednictvím karty jsou pro klienty levnější než platby v hotovosti. Cetelem při zúčtování zahraničních transakcí používá jeden z nejvýhodnějších kurzů na trhu kreditních karet – přebírá středový kurz karetní asociace MasterCard a neúčtuje si žádnou přirážku při převodu z cizí měny na domácí,“ říká marketingový ředitel Cetelemu Tomáš Siegler. Další výhodu představují odměny za platby u obchodníků v rámci programu Nastav si svou kartu. Klienti tak mohou získat zpět až 400 korun měsíčně v případě, že si nastaví 2% odměny za všechny plat by, nebo až 800 Kč, pokud si zvolí 4% slevu na pohonné hmoty. Oboje se přitom vztahuje na platby nejen v Česku, ale právě i v zahraničí.

Výběry z bankomatu v zahraničí mohou mít klienti Cetelemu zdarma

Z bankomatu v zahraničí vybírá hotovost osm procent lidí, 38 procent lidí, kteří si s sebou vozí debetní či kreditní kartu, přitom tvrdí, že vědí, kolik výběr z bankomatu v zahraničí stojí. Klienti Cetelemu mohou mít díky programu Nastav si svou kartu výběry z bankomatů v zahraničí nad tisíc korun zdarma.

 

*510 respondentů



Platební karta do zahraničí? Většinou jen pro jistotu

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12614311120

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více