Platební karta = pomocník na dovolenou


27. 06. 2016  14:07          komentáře (0)

Počet vydaných platebních karet ke konci roku 2015 překonal počet obyvatel České republiky. Statistiky ukazují, že jich banky vydaly už 11,4 milionu. Klienti je využívají poměrně rádi, loni čeští turisté v zahraničí uskutečnili platby ve výši 81,1 miliard korun, což je o 67 % více oproti roku 2014, dalších 13,4 miliard korun vybrali prostřednictvím bankomatů.* 

Platební karta = pomocník na dovolenou




„Z našich statistik vyplývá, že si klienti ČSOB a Ery Poštovní spořitelny na svých zahraničních dovolených zvykli využívat platební karty. Loni během června až srpna provedli v zahraničí platby ve výši 269 milionů korun, což je o 10 % více než ve stejných měsících roku 2014. Největší počet transakcí proběhl na Slovensku a nejčastěji je klienti využívali v obchodech s potravinami, v hotelích, restauracích a na čerpacích stanicích,“ říká Patrik Šálek, výkonný manažer útvaru Řízení produktů – karty ČSOB.   

V minulosti jsme byli zvyklí pro platby na zahraniční dovolené využívat hlavně hotovost a peníze měnit ve směnárnách. Posledních pár let ale již řada Čechů řeší platby až na místě a ve větší míře používá platební karty, což také dokazují statistiky ČSOB. Vzít si na dovolenou platební kartu místo velkého obnosu hotovosti je především bezpečnější, na rozdíl od karty totiž hotovost pro případ krádeže či ztráty nelze pojistit. Navíc při platbě kartou není klient odkázán na služby směnáren a je uplatňován přepočet devizovým kurzem. 

Menší hotovost v místní měně je dobré mít u sebe již před odjezdem a při cestě, byť by šlo jen o pár drobných. Budou se hodit na parkovné, mýtné či spropitné. Nosit u sebe vysoký finanční obnos je ovšem riskantní, často totiž bývá terčem zlodějů. Také se příliš nevyplácí peníze vyměňovat zpátky na koruny, některé exotické měny navíc ani není možné v Čechách směnit. Jednoznačně nejlevněji vyjde platba kartou přímo u obchodníka. V některých případech je možné setkat se u některých obchodníků s  přirážkou, měl by na ni ovšem předem upozornit.  

V zahraničí už mohou klienti ČSOB a Ery Poštovní spořitelny nově zaplatit svým mobilním telefonem pomocí technologie NFC. Mobilní aplikace ČSOB NaNákupy podporuje kreditní i debetní karty MasterCard a VISA. Výhodou je, že platit s ní lze i bez připojení na mobilní data či wi-fi, navíc všechny karty má uživatel v aplikaci pod jedním PINem. 

Nezbytné je také cestovní pojištění. To může být buď jednorázové na dobu dovolené, nebo celoroční cestovní pojištění k platební kartě, které je při častějším cestování do zahraničí výhodnější než několik krátkodobých jednorázových pojištění. Navíc je možné pojistit i rodinu, která cestuje společně s pojištěným. Krátkodobě je možné se také pojistit s mobilem nebo tabletem přes aplikaci smartbanking, třeba až na letišti těstě před odletem. Do poloviny července lze na pojištění přes smartbanking získat slevu 30 %. Smartbanking se také hodí pro zvýšení limitu pro platbu kartou, například když je potřeba zaplatit pronájem auta na dovolené, nebo také pro zobrazení PINu, kdyby ho klient zapomněl. 

Pokud klient zjistí, že mu byla odcizena jeho platební karta, je nutné, aby obratem kontaktoval svou banku, která mu kartu zablokuje. Zároveň je možné se s podporou na telefonu dohodnout na vydání náhradní karty, příp. na zaslání nouzové hotovosti. Pokud má klient sjednáno cestovní pojištění, pomůže asistenční služba, která slouží jako podpora při podobných situacích. Asistenti také pomohou se ztrátou cestovního dokladu, dokladů od vozidla nebo řidičského oprávnění.

 

* Zdroj: Sdružení pro bankovní karty



Platební karta = pomocník na dovolenou

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12600644256

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více