Platební karty rostly, ale s problémy (Bankovnictví)


30. 05. 2009  07:55     Pavel Juřík     komentáře (0)

V roce 2008 pokračoval růst sektoru platebních karet, avšak s výjimkou Spojených států. Problémy byly s implementací SEPA (Single Euro Payment Area) u platebních karet v Evropě. Americké banky kvůli krizi odepíšou stovky miliard dolarů také u kreditních karet. Společnost American Express se proměnila v banku, aby snáze zvládla finanční krizi v USA.





V roce 2008 se zvýšil počet bankovních platebních karet v České republice o 3,6 % na 8,931 milionu kusů. Počet bankomatů vzrostl za poslední tři roky nejméně, pouze o 5 % na 3534. Obrat vybrané hotovosti vzrostl o 9,8 % na 609,5 mld. Kč a počet výběrů z bankomatů vzrostl o polovinu více než předloni, o 6,97 % na 162,7 milionu transakcí. Podíl čipových karet na všech vydaných kartách dosáhl 78 %. Prostřednictvím čipových karet bylo v loňském roce provedeno 51 % transakcí a 47 % obratu. Karty MasterCard a Maestro se podílely na celkovém počtu karet v České republice 36 %, platební karty Visa a Visa Electron 61 %. Zbytek tvořily karty American Express a Diners Club. V loňském roce nabral na rychlosti růst počtu obchodů přijímajících platební karty o 6,75 % (v 2007 jen o 2,2 %) na 58 007. Platby kartami v obchodech se zvýšily o 13,89 % (nejméně za poslední tři roky) na 181,2 milionu a obrat vzrostl o 10,73 % (nejméně za poslední čtyři roky) na 210,4 mld. Kč, což může potvrzovat větší obezřetnost zákazníků při placení kvůli krizi (hotové peníze se hůře utrácejí než bezhotovostní).  

RŮST INTERNETU I BEZPEČNOSTI

Téměř raketový rozvoj zaznamenaly v České republice internetové obchody (bez započtení vlivu e-shopů v zahraničí). Jejich počet výrazně vzrostl z 1310 na 1841 e-shopů (+40,53 %). Bylo v nich provedeno 1,304 milionu nákupů (+99,7 %) v celkové částce 2,612 mld. Kč (+36 %). Tato čísla ukazují, že čeští obchodníci si uvědomují význam tohoto prodejního kanálu a také fakt, že tuzemští zákazníci stále více používají platební karty k nákupu zboží a služeb (například cestovní pojistky, zájezdy a letenky). Z inovací lze uvést prestižní kartu Komerční banky MasterCard Platinum, co-brandovanou kartu KB s T-Mobile nebo kreditní kartu České pojišťovny PREMIA s věrnostním programem. Pilotního projektu bezkontaktního placení MasterCard PayPass nebo Visa PayWave jsme se zatím nedočkali - na rozdíl od Slovenska (L'udová banka). Společnost American Express se rozhodla zajišťovat si akceptaci svých karet v obchodních místech sama. Komerční banka, její exkluzivní partner v České republice, po deseti letech ukončila nabídku karet Amex. Sdružení pro bankovní karty (SBK) oznámilo pokračování trendu zvyšování bezpečnosti platebních karet v České republice. Díky dlouhodobé spolupráci českých bank s kartovými systémy, Policií ČR a Českou národní bankou se daří předcházet většímu zneužívání platebních karet. Zatímco průměrná míra ztrát z podvodů u platebních karet v zemích Evropské unie činila v loňském roce 0,082 %, v České republice to bylo jen 0,019 % (v roce 2004 toto číslo činilo 0,04 %).  

PLATEBNÍ KARTY VE SVĚTĚ

V roce 2008 dosáhl počet karet MasterCard a Maestro 1200 mld. kusů (+9 %) a obrat vzrostl o 9,9 % na 1990 mld. USD. Počet karet asociace Visa se zvýšil o 7,2 % na 1500 miliardy kusů. Obrat dosáhl 4452 mld. USD. Nejrychleji rostoucími regiony byly opět Latinská Amerika, Střední východ a Afrika. Počet karet společnosti American Express v loňském roce klesl na 70 milionů a obrat dosáhl asi 700 mld. USD (toto číslo nebylo zveřejněno). Vzhledem k finanční krizi ve Spojených státech se jí zhoršil přístup ke zdrojům na kapitálovém trhu, proto firma Amex požádala americkou centrální banku Fed o přeměnu na banku. Centrální banka jí promptně vyhověla. Americké domácnosti v loňském roce dlužily prostřednictvím kreditních karet přes 970 mld. USD a jejich platební morálka se od třetího čtvrtletí rychle zhoršovala. Vydavatelé kreditních karet proto očekávají, že v příštích pěti letech odepíšou až 395 mld. USD nedobytných úvěrů, což bude o 30 % více než v předchozích pěti letech. Kreditní karty se považují za druhou nejproblematičtější oblast po hypotékách. Zatímco v oblasti platebního styku probíhá projekt SEPA (Single Payment Euro Area) dobře, u platebních karet (SEPA Cards Framework, SCF)se potýká s velkými problémy. Na vině jsou na počátku provedené povrchní analýzy ze strany Evropské komise, krátká doba na připomínky bank, kartových systémů a procesorů a ignorování jejich věcných připomínek - a z toho vyplývající nerealistické plány a očekávání úspor nákladů a růstu konkurence na trhu. Po letech diskusí naštěstí Komise alespoň uznala, že kartové služby nemohou fungovat bez takzvaného Interchange Fee, placeného bankou obchodníka vydavateli karty. Nyní se jedná o zdůvodněné výši tohoto poplatku.


Platební karty rostly, ale s problémy (Bankovnictví)

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16448422672

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více