Platební operace v zahraničí jsou hlavním tématem letních dotazů na infolince ČSOB


19. 07. 2012  14:11     tz     komentáře (0)

Zahraniční platby a s nimi spojené poplatky, použitelnost karet v zahraničí, výběry platební kartou v zahraničí či směna valut. To jsou nejčastější náměty dotazů, které v letních měsících padají na infolince ČSOB. Klienti se také zajímají o bezpečnost při placení za hranicemi, dostupnost bankomatů v prázdninových letoviscích nebo například o cestovní pojištění.





„Právě probíhá doba dovolených a tak je vcelku logické, že se lidé snaží získat informace o tom, jak co nejvýhodněji platit v zahraničí. V současné době je stále nejlevnější platit za zboží a služby platební kartou, protože platba u obchodníka je v zahraničí stejně jako u nás zdarma. Klient tedy neplatí žádné poplatky a nemusí nosit s sebou velký objem v hotovosti, což samozřejmě představuje menší riziko pro případ krádeže. Pro placení kartou hraje i fakt, že odpadá nutnost sledování kurzu, protože při platbách se pracuje s kurzem dne transakce, který je výhodnější než v běžných směnárnách,“ říká Pavla Hávová, tisková mluvčí ČSOB. Jeden z častých dotazů se týká změn otevírací doby poboček během prázdnin. „ČSOB během letních měsíců mírně upravuje provoz několika méně vytížených poboček. Tyto pobočky mají během poledne v červenci a srpnu hodinovou pauzu, kterou obvykle v průběhu celého roku standardně nemívají. Aktuální informace jsou zveřejněny na našich webových stránkách,“ dodává Martin Jarolím, výkonný ředitel Řízení pobočkové sítě pro retail ČSOB.

Infolinku ČSOB mohou klienti využívat nepřetržitě na bezplatném telefonním čísle 800 300 300 (pro volání ze zahraničí +420 495 800 137).  


 

Témata letních hovorů na Infolince a jejich řešení shrnují následující odstavce.

  Cestovní pojištění

Před dovolenou je potřeba také myslet na cestovní pojištění. Klienti mají možnost sjednat si cestovní pojištění k platební kartě po telefonu na již zmíněné infolince. Vyřízení je velice jednoduché a rychlé, pojištění se navíc obnovuje automaticky. Dále je potřeba nezapomenout na pojištění ztráty a krádeže platební karty, které klientovi na cestách pomůže například s vydáním náhradní karty v případě nečekaných událostí. Jednorázově je možné cestovní pojištění jednoduše sjednat také přímo prostřednictvím vybraných bankomatů. Jako doklad o uzavřené pojistce přitom slouží stvrzenka, kterou bankomat vystaví. Službu ocení především lidé, kteří nechávají vyřizování pojištění na poslední chvíli, anebo nemají čas chodit na pobočku.

  Přepočet kurzu při platbě kartou

Pro přepočet transakcí kartou v cizí měně je používán kurz ČSOB deviza prodej z pracovního dne, který předchází dni zaúčtování na účet klienta. Konkrétně jde o kurzovní lístek ČSOB platný k 15:30 hod., kdy se odesílá do systému zpracovatele karetních transakcí (CardManagement). Obvykle je to kurzovní lístek vyhlašovaný bankou ráno, ke změnám kurzovního lístku v průběhu dne dochází jen výjimečně. Z toho vyplývá, že klient nemůže dopředu zjistit, jakým kurzem bude transakce přepočtena a nemůže tedy kalkulovat s případnou výhodou při změně kurzu.

  Použitelnost karet

Kartou může zákazník přímo platit všude tam, kde najde samolepku s logem uvedeným na jeho kartě (např. VISA, MasterCard). Případné potíže v zahraničí jsou zpravidla dost individuální. Z obecnějších situací lze uvést to, že obchodníci v některých regionech preferují určité značky (ať už jedné či druhé asociace), dále někteří obchodníci vyžadují rezervaci, resp. platbu pomocí kreditní karty. Proto je klientům doporučováno, aby se při zahraničních cestách nespoléhali jen na jednu platební kartu.

  Ztráta či odcizení platební karty

Pokud klient v zahraničí o svou platební kartu přijde, může využít tzv. emergency služeb a nechat si přímo u zahraniční banky vystavit náhradní platební kartu, nebo vydat náhradní hotovost. Díky platební kartě tak už nikdy nezůstanete zcela bez prostředků. Telefonní kontakt pro zablokování platební karty z ciziny +420 495 800 111. Telefonní linka funguje nepřetržitě.

 


  Bankomaty

V dnešním světě není problém vybírat peníze z bankomatů nebo ze směnáren. Výběr v zahraničí je však pochopitelně dražší než v tuzemsku. Do odlehlých oblastí je vhodné mít s sebou dostatečnou hotovost v místní měně. V USA je ideální mít alespoň jednu embosovanou kreditní kartu. Výhodou kreditní karty je kromě vlastních plateb i usnadnění výpůjček dopravních prostředků, sportovního náčiní, rezervace hotelu atd. Většina platebních karet navíc pokrývá i pojištění na náklady léčebného pobytu v zahraničí.

 


Platební operace v zahraničí jsou hlavním tématem letních dotazů na infolince ČSOB

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16242124384

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5870
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8575
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3545
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8710
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0716
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více