Platit mobilem bez telefonních operátorů? V Česku již brzy


31. 08. 2015  12:18          komentáře (0)

Platby mobilními zařízeními využívající technologii HCE jsou mezi členskými bankami Visa ve světě stále populárnější. Jako první je v České republice zavede Komerční banka.

Platit mobilem bez telefonních operátorů?  V Česku již brzy




Během několika měsíců spustí na domácím trhu Komerční banka ve spolupráci s asociací Visa Europe zcela nový druh mobilních bezkontaktních plateb. Ty využívají technologie HCE (Host Card Emulation) umožňující platby prostřednictvím emulované platební karty, která je bezpečně uložena v prostředí banky a mobilní zařízení k ní pouze vzdáleně přistupuje. 

„Držitel platební karty si stáhne z Google Play aplikaci Mobilní banka2 od Komerční banky, přes kterou si jednoduše zažádá o bezkontaktní platební kartu do mobilu. Po obdržení platební karty do mobilu následuje aktivační proces, který je intuitivní a kdokoliv ho zvládne během pár minut. Velkou výhodou je, že zájemce o mobilní placení nemusí žádat o novou NFC SIM kartu od mobilního operátora, nebo dokupovat jakákoliv přídavná zařízení k mobilnímu telefonu. Platba mobilem je založená na stejné technologii jako platba bezkontaktní kartou, a proto je možné platit na všech existujících bezkontaktních terminálech. To znamená, že mobilem již dnes zaplatíte u všech významných obchodníků,“ vysvětluje David Brendl, manažer pro inovace asociace Visa Europe. 

Tato platební funkce je založená na nové službě společnosti Visa, která umožňuje technologickým partnerům rozšiřovat dostupnost plateb v nových chytrých zařízeních, jako jsou mobily, tablety nebo hodinky. Nová specifikace výrazně zjednodušuje systém mobilních plateb pro nová zařízení a umožňuje bankám zavést moderní a inovativní platební produkt ve výrazně kratším čase. 

Bezkontaktní mobilní platby vzbudily mezi členskými bankami Visa obrovský zájem, a to i v České republice, která patří k evropským leaderům do počtu transakcí bezkontaktními kartami (zhruba 3,3 transakcí měsíčně na kartu) i do výše útraty (zhruba 1 700 korun za měsíc na kartu).

 

Komerční spuštění v řádu několika měsíců

 

První klienti Komerční banky budou moci toto řešení používat již během několika měsíců. „Strategií Komerční banky je nabízet inovativní řešení, včetně mobilního bankovnictví, které našim zákazníkům zjednoduší správu jejich finančních prostředků a plateb. Spuštění mobilních plateb Visa do tohoto přístupu dokonale zapadá,” říká Radek Basár, zástupce výkonného ředitele pro marketing a komunikaci Komerční banky. „Zavedením této služby společně s Visa Europe a společností Worldline, která zajišťuje technickou část, investujeme do revolučního řešení, které umožňuje rychlé komerční spuštění mobilních plateb,” informuje Radek Basár. 

„Visa podporuje všechny mobilní platební technologie, které se banky rozhodnou přijmout k uspokojení potřeb svých klientů v této oblasti. Jsme velmi rádi, že si Komerční banka vybrala ke spuštění mobilních plateb Visa HCE řešení, neboť právě v této oblasti vidíme budoucnost plateb,” dodává David Brendl.

 

HCE řešení mobilních plateb úspěšné na Slovensku nebo v Polsku

 

Díky technologii HCE je možné provádět bezkontaktní platby z jakéhokoli mobilního zařízení vybaveného modulem NFC (Near Field Communication) a verzi operačního systému Android verze 4.4 nebo vyšší, aniž by bylo zapotřebí speciální SIM karty, nebo externího doplňku. 

Mobilní platby Visa na základě této technologie byly už zavedeny na Slovensku, kde banka VUB následovala příkladu španělské banky Bankinter a globálního finančního ústavu BBVA. V Polsku o možném zavedení plateb HCE jedná se společností Visa Europe hned několik bank. Např. Bank Zachodni WBK spustila tento program začátkem letošního roku. 

Banky zavádějící HCE mobilní platby Visa zdůrazňují zejména pozoruhodně snadné a intuitivní používání telefonu pro bezkontaktní platby, stejně jako tržní potenciál technologie umožňující nabídnout novou službu velké skupině uživatelů. 



Platit mobilem bez telefonních operátorů? V Česku již brzy

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15719848464

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více