Po pěti měsících se domácí průmysl vrací do červených čísel


07. 10. 2021  10:14     Tomáš Volf     komentáře (0)

Domácí průmyslová výroba za srpen znovu potvrdila svou špatnou kondici, když se dokonce snížila o 1,4 %. V meziměsíčním vyjádření pak šla dolů o 3,2 %. Obě čísla jsou nepříjemným překvapením, protože trhy čekaly jen zpomalení růstu, výsledek je však pokles. Naposledy přidal a zlepšil svou kondici letos v dubnu.

Po pěti měsících se domácí průmysl vrací do červených čísel




Nové zakázky jen kloužou po povrchu. Hodnota těch domácích se zvedla pouze o 4,3 % a ze zahraničí dokonce jen o 3,2 %.

Jedná se o pokračující vliv několika faktorů. Jedním je srovnávací základna s loňským rokem, která způsobuje opačný vývoj, než jak tomu bylo před 12 měsíci. Loňský dubnový propad byl vykompenzován letošním dubnovým nárůstem. Zatímco loni se situace v následných měsících pozvolna zlepšovala, letos se stejným tempem zhoršuje. Nejedná se o zásadní propad, na vině je především srovnání s loňskými extrémy. Ve výsledku to znamená, že průmyslová produkce má mírně kladné znaménko, pohybuje se však jen několik málo procentních bodů nad nulou.

Mezi další důvody patří obecné potíže v průmyslu v souvislosti s opožděnými dodávkami, vysoké ceně vstupů, dlouhé čekací lhůty atd. Do celé věci navíc promlouvá ne příliš dobrá situace na trhu práce., kde přibývá volných míst, ale dlouhodobě ubývá uchazečů. Firmy tak v budoucnu budou více a více narážet na potenciál trhu práce.

V dalších měsících se dá čekat, že se tempo průmyslové produkce ustálí mírně v kladných číslech. ČNB prudkým zvedáním sazeb navíc ztěžuje situaci pro exportéry, jelikož ti za vyvezené zboží inkasují eura, která následně směňují do koruny, avšak za horší a horší kurz, protože koruna má tendenci posilovat.


Ing. Tomáš Volf

Project & Communication Specialist

Citfin-Logo_2013_CMYK



Po pěti měsících se domácí průmysl vrací do červených čísel

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15739929344

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více