PO ROCE SE OPAKUJEME:
Politické strany, zřiďte si transparentní účty!


08. 06. 2012  04:36     BP.com     komentáře (2)

Je tomu již téměř rok, co jsme vyzývali politické strany v České republice, aby si zřídily transparentní účty. Výzva redakce serveru www.bankovnipoplatky.com, která si dávala za cíl zprůhlednit finance politických uskupení v ČR, se samozřejmě zcela minula svým účinkem. Nikdo nezareagoval… Otazníky těchto dní kolem tzv. kauzy Rath a neustálé rozpaky politiků, kteří hledají slova, jak nejlépe (ne)odpovědět na množící se dotazy kolem financování stran, ukazují, že by i jim samotným transparentnost prospěla! Jenže…





Neprůhledné politické finance

V posledních letech se v naší zemi téměř každodenně potýkáme s politickou nestabilitou, skandály politických stran, korupcí, předraženými veřejnými zakázkami, netransparentními výběrovými řízeními, neprůhledným financováním politických stran. Drtivá většina z odhalených případů (kolik jich asi je neodhalených či nezveřejněných) má společného jmenovatele – finance. Sponzorské dary, stomilionové výdaje stran na kampaně, luxusní životní styl politiků, který nedokážou věrohodně doložit, kupování kandidátských míst, náhlá zbohatnutí expolitiků, nákupy nemovitostí v v Česku i ve světě… Voliči to již ani nestačí vnímat, natož vstřebávat či snad dokonce pochopit.

.

Je zřejmé, že čím více transparentnosti budou muset strany do svého financování implementovat, tím méně prostoru zbude na krabice od vína, trezory v podlaze, milionářské strýčky, sympatizanty z daňových rájů, zapomenuté akcie vlastních firem, krabice od bot pod postelí plných milionů korun či „podnikatelů“, kteří asi vydělávají jen na to, aby sypali peníze do politických stran. Neděláme si iluze o tom, že se podaří vymýtit všechno, co se kolem financování politiky točí, ale opakujeme: transparentní účetnictví by mělo být v 21. století naprostým standardem.

 

Transparentní účty

Je smutné, symbolické a typické pro dnešní politickou reprezentaci, že ani jedna významná (parlamentní) strana nemá transparentní bankovní účet. Vyzýváme proto parlamentní politické strany, aby místo hledání třetích (zástupných) cest (např. diskuse nad účty stran vedenými u ČNB) využili standardních nástrojů, které zvýší průhlednost financování politických stran – transparentní účty. Ani TOP 09, která se ze stran chová nejotevřeněji a ráda se tím chlubí, nemá transparentní bankovní účet (seznam dárců strany za rok 2011 zveřejnila na svých stránkách, kde také zveřejňuje výpisy z běžného účtu).

.

Transparentní účet, který může být otevřen v podobě běžného nebo spořicího účtu, má totiž jednu unikátní vlastnost – možnost anonymního pasivního přístupu k účtu v reálném čase prostřednictvím internetu, a tím zprůhlednění všech pohybů na účtu. V praxi to znamená, že se kdokoliv může na tento účet přes internet podívat. Příkladem může být Česká pirátská strana. Každý může online sledovat všechny pohyby na stranickém účtu. Jinak transparentní účet mají zřízené například Humanistická strana, Strana zelených či Strana soukromníků.

 

Důvod proč jej nemít? Neexistuje!

Transparentní účty jsou primárně určeny právnickým osobám neziskového charakteru, jako jsou obce, města a kraje, nadace a nadační fondy, společenství vlastníků bytových jednotek, bytová družstva, školy a univerzity, církve a náboženské společnosti nebo právě politické strany. Tedy subjekty, u kterých by měla být transparentnost naprosto základním pilířem jejich fungování. Tento produkt dnes v ČR nabízejí tři bankovní domy – Raiffeisenbank, Fio banka a GE Money Bank. Na jejich stránkách lze velmi snadno zjistit, jaké instituce si transparentní účty zřídily.

 .

„Když člověk odpovídá na tuto otázku, vždy se musí opakovat: Není jediný důvod, proč by transparentní účet neměly mít parlamentní politické strany. Když už se k tomu nemají dobrovolně (co asi skrývají?), tak by měly mít zákonem danou povinnost. Jistě, nebude to sice samospásné a stále bude existovat prostor pro to, jak to obejít, ostatně Češi jsou v tomto velice vynalézaví, ale bude to první konkrétní krok a důkaz, že se o větší průhlednosti veřejných zdrojů a o finančním zákulisí politických stran jen planě a teoreticky nedebatuje. Jestli se na to politici budou chystat jako na zrušení imunity, tak potěš pán bůh“ říká analytik serveru Aleš Rod.

 

TABULKA: TRANSPARENTNÍ ÚČTY POLITICKÝCH STRAN

 

Strana zelených

Humanistická strana

Politická strana STOP

Politické hnutí ZELENÍ

NEZÁVISLÁ VOLBA
Pirátská strana

Strana soukromníků

Zdroj: banky



PO ROCE SE OPAKUJEME: Politické strany, zřiďte si transparentní účty!

Chyba ve článku?
Piráti nejspíše vypadli z tabulky...
Diskutovat (2)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16467160432

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více