Počet lidí s velkým počtem exekucí roste. Pracují na černo


23. 11. 2015  00:59     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Počet lidí, kteří mají více než jednu exekuci neustále roste. Už více než 377 000 lidí má více jak čtyři exekuce a 120 000 lidí má více než deset exekucí. Tyto exekuce se přitom nesplácejí. A dlužníci si žijí poměrně slušně v rámci šedé ekonomiky. ČTĚTE DÁLE!

Počet lidí s velkým počtem exekucí roste. Pracují na černo




Už více než půl milionu lidí má více než čtyři exekuce, které řádně nesplácí. Toto číslo odpovídá celkovému počtu nezaměstnaných v České republice a představuje pět procent populace naší země. Předlužení takového množství lidí neznamená jen poškození věřitelů a znehodnocení obrovské částky úvěrů, které nebudou nikdy splaceny, ale také další ztráty pro státní rozpočet a povinné pojištění.

Lidé, kteří jsou předluženi, totiž ztrácejí zájem o splacení svých dluhů, protože se stejně jedná o nesplnitelný úkol a snaží se co nejlépe přežít a doufat, že budou exekuce postupně zastavovány pro nemajetnost těchto dlužníků. I předlužený člověk přitom může žít velmi slušně a předlužení se na jeho ekonomické situaci vůbec nemusí projevit. Jak exekutoři, tak úřady a věřitelé jsou totiž na předlužené dlužníky krátcí. Neexistují tak nástroje, které mohou dlužníka donutit splácet svůj dluh. Dlužníci se navíc na exekuce dokážou předem dobře připravit a tudíž je výkon exekuce a vymožení třeba jen části pohledávky odsouzeno k neúspěchu.

Čím větší dluhy tím také menší možnost dosáhnout třeba i minimálního výtěžku exekuce. Nástroj, který by dlužníky donutil splácet, nebo se alespoň o splácení snažit - vězení pro dlužníky v České republice ani okolních státech neexistuje na rozdíl od minulých dob. Právě vězení pro dlužníky byl postrach všech tehdejších dlužníků. Stačilo přitom se pouze splácení dluhu vyhýbat. Dnes vyhýbání se splácení dluhu nijak trestné není. Odsoudit dlužníka je možné pouze v případě, kdy je prokázán jeho úmysl zadlužit se s cílem půjčku nesplácet. Právě to je kámen úrazu, protože prokázat někomu, že měl v úmyslu dluh nesplácet je velmi těžké. Stačí, aby dlužník zaplatil pár prvních splátek, a už mu úmysl nesplácet prokázat nelze.

DRUHÝ DÍL ČLÁNKU O LIDECH V EXEKUCI VYJDE PŘÍŠTÍ TÝDEN!

KUPTE SI KNIHU INSPIROVANOU SERVEREM BANKOVNÍ POPLATKY. NOVOU KNIHU PATRIKA NACHERA SI MŮŽETE ZAKOUPIT PŘÍMO ZDE!

Konec negramotů



Počet lidí s velkým počtem exekucí roste. Pracují na černo

Diskutovat (0)