Podle meziročních údajů roste zájem podnikatelů o půjčky Bez banky až trojnásobně


13. 09. 2012  12:57     tz     komentáře (0)

Rychlé půjčky jsou u malých a středních firem v kurzu. Podle meziročních údajů společnosti Bez Banky vzrostl zájem podnikatelů o nebankovní úvěry až trojnásobně. Důvodem je jejich dostupnost. Krátká historie firmy nebo nízký účetní výsledek, který málokdy odpovídá realitě, nejsou mimo bankovní sektor překážkou. Finanční prostředky lze téměř okamžitě získat proti zástavě.





V bankovním sektoru volí podnikatelé nejčastěji krátkodobý provozní úvěr. Jeho pořízení však stojí nemalé úsilí a čas při dokládání požadovaných záruk. „Mezi nejčastější příčiny odmítnutí malých podnikatelů v bance patří neschopnost generovat volný cash, špatná struktura oběžných aktiv nebo rizikové odvětví,“ vyjmenoval předseda Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. Riziko neúspěchu zvyšuje špatná dokumentace, krátká historie i nízký účetní výsledek firmy, který byl paradoxně před zdaňovacím obdobím podnikatelským záměrem. Oproti tomu nebankovním poskytovatelům ekvivalentních služeb stačí pouze adekvátní zajištění vlastní pohledávky.

 .

„Jsme zaměřeni na krátkodobé půjčky, maximálně do jednoho roku. Naši klientelu tvoří lidé, kteří potřebují rychle a krátkodobě hotovost a kteří tyto prostředky umějí dobře zhodnotit. Navzdory dostatečnému majetku byli v bance odmítnuti nebo nemají čas čekat na peníze tak dlouho,“ popsal Aleš Budín, jednatel společnosti Bez Banky, specialisty na půjčky při ručení automobilem nebo nemovitostí. Pokud má firma dobré pohledávky a není ve ztrátě, má podle Havlíčka z AMSP ČR velkou šanci úvěr v bance získat. Na druhou stranu podnikatelé s velkými aktivy v nemovitostech a strojích, kteří chtějí udržet firmu, využít investiční příležitost nebo potřebují zabránit vzhledem k výši majetku bezvýznamné exekuci, už na zajištění vypočtené bankou často nedosáhnou. „Podobných příběhů je hodně. Například jsme měli stavební firmu s projektem nízkonákladových rodinných domků těsně před dokončením,“ uvedl Aleš Budín z Bez Banky, Problém nastal, když banka odmítla projekt dofinancovat z důvodu nedosažení kvóty předprodejů. Do těch se ale dnes nikomu u nedostavěného projektu nechce. Díky financování bez banky projekt úspěšně dokončili a již jim zbývá jen několik domků k doprodeji.“

 .

V mnoha případech je důležitým kritériem rozhodnutí, zda využít bankovní nebo nebankovní financování, doba vyřízení půjčky. Podnikatelé potřebují hotovost co nejdříve, aby stihli výhodnou investici nebo zabránili větším finančním problémům. „Trendem je přechod klientů od bank do nebankovního sektoru právě při řešení krátkodobého výpadku cash-flow, banky zkrátka nejsou v tomto směru dostatečně pružné. Procento podnikatelů v našem úvěrovém portfoliu už přesáhlo hranici 50 procent a stále stoupá. Zastavený automobil nebo stroj mohou dál využívat ve svém byznysu, půjčka může být splacena kdykoli a úroky se platí jen za dobu jejího užití,“ uvedl Aleš Budín z Bez Banky.  Stoupající oblibu nebankovních půjček u menších podnikatelů sleduje také Karel Havlíček z AMSP ČR. „Nejčastěji využívají factoring, leasing – byť ten obvykle nenahrazuje provozní, ale investiční financování – nebo si vypomáhají půjčkami od fyzických osob. Důvodem je rychlé vyřízení, jednodušší záruční mechanismy, nižší nároky na finanční zdraví subjektu, který si půjčuje, a v případě půjček fyzických osob obvykle i nižší úroková sazba,“ potvrdil Havlíček.

 


Podle meziročních údajů roste zájem podnikatelů o půjčky Bez banky až trojnásobně

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16520137040

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více