Podvodné poplatky pojišťoven připraví lidi v době koronavirové o miliardy


07. 04. 2020  08:32     Tisková zpráva     komentáře (0)

Je začátek dubna, nouzový stav a omezení pohybu, tedy i práce, trvá už tři týdny a zjevně ještě nějakou dobu potrvá. Ekonomika se zastavila, vláda se snaží sehnat peníze, kde to jde. Ministryně financí Alena Schillerová a guvernér ČNB Jiří Rusnok nutí banky k odkladu splátek a dalším opatřením, ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček řeší programy pro OSVČ a firmy, premiér přemýšlí o vstupu státu do soukromých firem.

Podvodné poplatky pojišťoven připraví lidi v době koronavirové o miliardy




Všechno jsou to opatření, která budou stát asi 160 miliard korun. A přitom by přes milion českých občanů mohl rychle dostat více než 30 miliard korun, určitě by jim to pomohlo krizi v mnohem větším klidu přežít. Jak to udělat? Pojišťovny působící na českém trhu by prostě vrátily poplatky, které neoprávněně a bez opory ve smlouvě sebraly klientům produktu investičního životního pojištění.

Banky ve spolupráci s vládou už před pár měsíci vytvořily fond pro investice ve veřejném zájmu. Nyní ve spolupráci s vládou a ČNB připravují balíček pro pomoc lidem v aktuální tíživé finanční situaci. Přestože se o bankách mezi běžnými lidmi mluví hlavně v souvislosti s jejich obřími zisky, ukazuje se, že významné finanční instituce jsou si dobře vědomy své role ve společnosti a v případě krize se prostě podílejí na jejím řešení i za cenu snížení příjmů.

A co vy, milé pojišťovny? Máte hodně přes milion klientů, kteří každý měsíc teď budou muset platit splátku na spořící produkt zvaný investiční životní pojištění, protože jinak by o investice přišli. Většina z těchto lidí dnes řeší, kde vezme na nájem a raději by si své investice nechala alespoň částečně vyplatit. Jenže najednou zjistí, že místo „nejvýhodnějšího spoření“ přišli o značnou část peněz. Důvodem není propad trhu, ale vaše vybírání nesjednaných počátečních a správních nákladů a další skryté poplatky a vyloženě podvodem vypočítané částky, abyste zůstali v zisku.

Nechcete se připojit s nějakým bohulibým krokem jako banky? Nechcete dobrovolně přiznat, že jste klientům roky účtovaly něco, na co jste neměly nárok. Nechcete klientům vrátit jejich peníze v této těžké době?

Skoro všechny pojišťovny na trhu s investičním životním pojištěním se od ledna u soudů dozvídá o neplatnosti vlastních smluv, či o tom, že „účty“ klientů o nejrůznější účtované položky vysáváte protiprávně. Přesto o odpovědnosti za brutální fauly v minulosti nechcete slyšet a nerušeně pokračujete v drancování majetku klientů v jejich investičním pojištění.

Milé pojišťovny,

jako jeden z milionu okradených a podvedených klientů se na vás obracím s výzvou, abyste srovnaly skóre a vrátily klientům vše, co z jejich účtů neoprávněně zmizelo. Dovolím si připomenout, že jste prohrály v podstatě všechny spory u finančního arbitra i u soudů a že si peníze necháváte s tím, že jste je ukradly už před delší dobou, takže jsou nároky promlčeny. Je to nemravné. Pokud si chcete zachovat tvář v oboru, který lidem slibuje, že za placení pojištění se o ně v době krize postaráte, nemáte už moc jiných možností, jak ukázat lidskou tvář.

Vážený pane premiére,

až bude vláda v příštích dnech přemýšlet, jak najít mimo státní rozpočet finanční zdroje v řádu několika desítek miliard korun, vzpomeňte si na pojišťovny. Jejich klienti jistě uvítají, pokud v souvislosti se smlouvami investičního životního pojištění právě nyní stát učiní pojišťovnám návrh, který nepůjde odmítnout.

 

Jiří Chvojka



Podvodné poplatky pojišťoven připraví lidi v době koronavirové o miliardy

Diskutovat (0)