Podvodníci chtěli v krizi připravit stát o více než milion korun


27. 05. 2020  02:10     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Pomoc pro živnostníky a podnikatele poškozené koronavirovou krizí tzv. kompenzační bonus, využilo už přes 500 tisíc podnikatelů a živnostníků. Už po šesti týdnech od spuštění se objevily první pokusy o neoprávněné vyplácení bonusu. Stát tak mohl podvodem přijít o více než milion korun.

Podvodníci chtěli v krizi připravit stát o více než milion korun




Podvodníci chtěli od státu více než milion

I v krizi se našli vykukové, kteří žádali o vyplacení kompenzačního bonusu jménem jiných živnostníků a podnikatelů. V žádosti uvedli osobní údaje reálně podnikajících živnostníků, ale podpora měla být vyplacena na jejich osobní bankovní účet. Finanční částka by tak směřovala na účet podvodníka, který zneužil osobní údaje jiných osob. Zločinci se pokusili vylákat ze státu neoprávněně 1 175 000 korun.

Takové jednání bylo ale krátkozraké. Podvod odhalil finanční úřad díky tomu, že evidoval více žádostí na jednu podnikající osobu.

Naopak se zatím neobjevil žádný případ, kdy by žadatel byl obviněn za neoprávněné čerpání kompenzačního bonusu, protože mu koronavirová krize žádnou újmu nezpůsobila. Platí tak, že do kontrol oprávněnosti a dostatečnosti důvodů pro nárok na kompenzační bonus se stát zatím nepouští. Takové kontroly by totiž byly velmi náročné a jejich výsledky sporné, protože neexistují přesná a konkrétní kritéria.

Podmínky čerpání kompenzačního bonusu jsou velmi jednoduché a obecné

Masovému využití kompenzačního bonusu pomáhají obecné a velmi široké podmínky pro jeho vyplacení i jednoduchost žádosti. Stačí pouze zaslat stručnou žádost mailem, nebo datovou schránkou na příslušný finanční úřad, a ten podporu vyplatí. Součástí žádosti je i čestné prohlášení, že je žadatel poškozen koronavirovou krizí. Toto poškození se nijak nedokládá.

Předpokládá se však, že u podnikatele došlo k poklesu příjmů, zavření provozovny, pracovní neschopnosti, nebo omezení zakázek. To vše z důvodu koronavirových opatření státu, nebo následky koronavirové krize. Dá se říci, že nárok na kompenzační bonus má každý, kdo se cítí být současnou krizí nějak postižen.

Živnostníci si mohou přijít až na 44 500 korun

V první fázi vyplácel stát živnostníkům maximálně 25 000 korun za období od počátku platnosti nařízení do konce dubna. Následně umožnil stát žádat o vyplacení dalších až 19 500 tisíc korun za období od začátku května do 8. června. Celkem si tak podnikatelé mohou přijít až na 44 500 korun. Dosud bylo vyplaceno 14 miliard korun.

<hr>

Hlasujte v Ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek v roce 2020 a pomozte nám ho zrušit ZDE!

Páka poplatky



Podvodníci chtěli v krizi připravit stát o více než milion korun

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

11125903440

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

5,62


ČÍSLO TÝDNE - 5,62 právě tolik procent činila průměrná úroková sazba hypoték na počátku března. Mírně se tak zvýšila o 0,02 procenta.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2310
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,2130
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8350
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5375
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1440
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3850
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0736
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více