Pojištění nemovitostí – dobrý sluha, ale také podmínka pro uzavření hypotéky


23. 06. 2011  15:57     BP.com     komentáře (0)

Pojištění nemovitostí slouží tak jako všechna pojištění k tomu, abyste předešli možným škodám způsobeným na vašem majetku. Řada lidí je však překvapena, že tento produkt je základní podmínkou k poskytnutí hypotéky.





V dnešní době, kdy lze pojistit téměř cokoliv před čímkoliv, se pojištění nemovitosti jeví jako naprosto standardní produkt. A tím také je. Je určeno k zabezpečení nemovitostí užívaných k bydlení, a sice proti živelným pohromám, ale i dalšími riziky, jako jsou krádeže nebo vandalismus. Produkt lze standardně sjednat pro různé typy nemovitostí - rodinné domy včetně vedlejších objektů typu kolen, samostatně stojících garáží, plotů, byty a bytové domy, rekreační objekty, tj. chaty a chalupy. Výjimkou není ani pojištění nedokončených objektů či objektů před výstavbou.

.

SPOČTĚTE SI POPLATKY

 

.

O pojištění nemovitostí se nejvíce mluví v souvislosti s hypotékami. Nezbytnou podmínkou možnosti čerpání hypotečního úvěru je totiž právě pojištění zastavované nemovitosti. Trvají na něm všechny banky, které se u nás poskytováním hypoték zabývají – chrání se tak proti ztrátě ceny zástavy. A jak takové pojištění za účelem hypotéky vypadá? Pojďme si jej charakterizovat.

.

Pojištění musí být uzavřeno na takzvanou reprodukční hodnotu nemovitosti, přičemž pojistná částka musí být stanovena minimálně ve výši poskytovaného úvěru. Pojistná smlouva musí být dále uzavřena na dobu trvání úvěru, ale banky spíše vyžadují pojištění na dobu neurčitou. Pokud kvůli nižšímu odhadu hypotéku zajišťujete větším počtem nemovitostí, musíte mít pojištěné všechny.

.

OBEJDĚTE BANKU - PŮJČTE SI MEZI SEBOU

 

.

Banky stanovují i rozsah pojistných rizik – počítejte s tím, že vyjma základních živelních pohrom (jako úder blesku, povodeň, požár…) budete nemovitost muset pojistit i proti škodám vzniklým z vodovodního zařízení. Banka dále přihlíží i k umístění nemovitosti a rizikům, jež mohou potenciálně zastavenou nemovitost znehodnotit. Při již zmíněném pojištění dosud nevzniklých, rozestavěných či rozsáhle rekonstruovaných nemovitostí se pojišťovně musíte doložit projektovou dokumentaci, na základě které uzavřete tzv. pojištění ne­movitosti ve výstavbě. Po kolaudaci musíte znovu uzavřít pojištění nemovitosti.

Pojištěnou nemovitost pro všechny účely (např. při komunikaci s bankou) prokazujete originálem pojistné smlouvy, případně dalšími dokumenty od pojišťovny.



Pojištění nemovitostí – dobrý sluha, ale také podmínka pro uzavření hypotéky

Diskutovat (0)