Pojištění pro majitele zvířat – povinnost nebo spíše rozmar?


07. 01. 2020  00:27     Tisková zpráva     komentáře (0)

Do mnohých rodin v Česku během Štědrého dne přibyl nový zvířecí člen. Vlastnit zvíře však obnáší nejen radosti, ale také starosti, a především velkou odpovědnost. Jako majitel zvířete totiž ručíte za jeho chování i případné škody, které způsobí.

Pojištění pro majitele zvířat – povinnost nebo spíše rozmar?




Štěně či kotě v domácnosti není ničím výjimečným. Během svého života se stává právoplatným členem domácnosti, o kterého chce majitel dobře pečovat. Proto když u mazlíčka nastanou zdravotní obtíže, rodina neváhá zamířit k veterináři. Platby za léčbu zvířat spojenou s pobytem na klinice snadno dosáhnout desítky tisíc korun. Nabízí se proto možnost pojištění domácího mazlíčka pro případ nemoci nebo úrazu.

Potřebuje váš pes pojištění?

Na úvod je potřeba říct, že pojištění zvířete se vztahuje pouze na nutné a bezodkladné ošetření. Velkou část výdajů u veterináře proto není možné z pojištění uhradit. Zubní zákroky, očkování, porodní komplikace, kastrace a další rutinní zákroky zahrnuty nejsou. Cena pojistné částky roste se stářím zvířete. Je tedy rozhodně výhodnější pojistit štěně než staršího psa. Velkou roli hraje i plemeno. Každá pojišťovna má také nastaven limit pojistného plnění. Maximální částka bývá 30 tisíc korun ročně. Počítejte i s nutnou spoluúčastí.

Podobně jako u všech jiných pojistných produktů je potřeba dobře se obeznámit s výjimkami, které pojištění nepokrývá. Zvíře musí být zdravé, očkované (konkrétní výčet očkování záleží na pojišťovně) a trvale označené. Omezený je také věk zvířete, a to většinou na minimálních 6 měsíců a maximálních 8 let. U větších psů může být horní limit o několik let nižší.

Za škodu způsobenou zvířetem odpovídá majitel

Pojistit se lze také na odpovědnost za škodu způsobenou zvířetem. Může se jednat o újmu na zdraví člověka, jiného zvířete nebo škodu na majetku. „Využitelnost tohoto typu pojištění se ještě zvýšila po změně zákona, podle kterého náklady za všechny škody způsobené zvířetem jdou za jeho majitelem, a to bez ohledu na to, zda v daný moment udělal vše k odvrácení vzniku škody,“ vysvětluje Lubomír Piko z online pojišťovací služby RIXO.

Své o tom ví paní Anna z Příbrami. Její německý ovčák se na procházce nechal vyprovokovat křížencem labradora a rvačka byla na světě. Kolem procházela starší paní, kterou ovčák paní Anny povalil na zem. Zlomený kotník a následná žaloba byla na světě. Náklady na bolestné šly za paní Annou, přestože byl její pes na vodítku a bitku si začal ten druhý. Vzhledem k tomu, že nebyla pro tento případ pojištěná, musela zaplatit 16 tisíc korun ze svého.

Pokud majitel dočasně svěří psa někomu jinému, např. kvůli venčení, tak za případnou škodu ručí stejnou měrou majitel i ten, kdo měl v tu chvíli psa v péči.

Není kůň jako kůň

Pokud vám Ježíšek do rodiny donesl koně, může pro vás být pojištění dokonce povinností. Pojistit koně můžete pro případ úrazu nebo nemoci a dále pak také na škodu, kterou zavinění. Manželka Martina Hamšíka z Prahy se dlouhodobě věnuje hobby jezdectví. Při změně majitele stáje, ve které byl kůň ustájen, požadovala nová majitelka uzavření pojistky na škodu způsobenou koněm. „Podmínkou ustájení byla pojistka na škodu do 5 milionů korun. Potom, co jsme se obeznámili s tím, co by se všechno mohlo přihodit, jsme s tím nejen souhlasili, ale rozhodli jsme se částku ještě navýšit na 10 milionů korun,“ dodává Martin Hamšík.

Pro pojišťovnu bude velký rozdíl, jestli koně chováte ze zájmu nebo za účelem podnikání, či je to kůň sportovní, se kterým obrážíte závody. Některé pojišťovny koně, který je registrovaný jako sportovní, nepojistí, jiné ano. Opět zde ale platí, že podmínky jsou nastavené velmi rozdílně. Lubomír Piko z RIXO radí: „Když budete vybírat pojištění pro koně, dobře se doptejte na všechny detaily i konkrétní situace. Pokud s koněm závodíte, potřebujete, aby se pojištění vztahovalo i na škody, které může kůň napáchat během závodů nebo tréninků. To mají totiž často pojišťovny zařazeno v seznamu výjimek. Pokud organizujete se svými koňmi vyjížďky jako zájmovou aktivitu pro veřejnost, je vhodné mít uzavřeno pojištění podnikatelské odpovědnosti.“



Pojištění pro majitele zvířat – povinnost nebo spíše rozmar?

Diskutovat (0)