Zajímavé:
Pojišťovny nezákonně obírají lidi o peníze


25. 03. 2013  11:19     David Bascheri     komentáře (4)

Velmi podobných 3 602 případů eviduje od svého loňského založení Kancelář pro ochranu práv poškozených. Všechny se shodně týkaly výplaty náhrady škody při dopravní nehodě z povinného ručení viníka. Všechny spojuje nespokojenost  s nedostatečnou výší úhrady škody při likvidaci pojistné události, když pojišťovna odmítla vyplatit poškozeným 100 % částky, kterou oprava vozu stála. Pojišťovny přitom na povinném ručení každý rok vyberou více než 20 miliard korun a na pojistných událostech vyplatí přibližně jen polovinu. Lidé, které někdo naboural a způsobil jim škodu, musí tedy ještě doplácet svými penězi na opravu auta.

Zajímavé: Pojišťovny nezákonně obírají lidi o peníze




„Princip je vždy stejný. Nějakému člověku nabourají auto, nechá si ho opravit v autorizovaném servisu a při platbě se dozví, že pojišťovna celou částku neproplatí a že musí ještě vytáhnout své peníze. Průměrně se jedná o přibližně 12 tisíc korun. Měli jsme ale i případ, kdy se ta částka vyšplhala až na 75 528,- Kč,“ vysvětluje základní princip Mgr. David Bascheri, vedoucí právního oddělení Kanceláře pro ochranu práv poškozených.

Z celkového počtu zadaných 3602 pojistných událostí jen 30  případů určily kontroly KOPP ČR jako nepodložené, což je méně než jedno procento. Všichni ostatní poškození se po bezplatné poradě s právníky z KOPP ČR rozhodli pro soudní řešení. „Lidé se často obávají soudního sporu s tak velkými společnostmi, jako jsou pojišťovny, ale ukazuje se  to jako jediná správná cesta. Není možné, aby lidé byli takto obíráni o peníze, když se ničím neprovinili,“ dodává Mgr. David Bascheri.

Správnost postupu vymáhání celé škody soudní cestou dokazují rozsudky z jednotlivých případů i mimosoudní vyrovnání, ke kterému pojišťovny často přistupují. Ze všech případů už na pojišťovně vymohlo za pomoci KOPP ČR své peníze zpět 1087 občanů, jen čtyři případy nebyly u soudů úspěšné. Dalších 2515 žalob leží v tuto chvíli u soudů po celé České republice. Soudy při rozhodování vycházejí z nálezu Ústavního soudu z roku 2007, který se zabýval otázkou stupně zhodnocení či znehodnocení vozidla po opravě. Od loňského ledna se také zvyšuje počet lidí, kteří se ve spolupráci s KOPP ČR pouštějí do otevřeného soudního boje s pojišťovnami o své peníze. Zatímco v prvním čtvrtletí loňského roku jich bylo průměrně 164 měsíčně, v posledním čtvrtletí už jejich počet  stoupl v průměru na 281 měsíčně. Stále se ale jedná jen o zlomek poškozených, protože v naší republice se stane v průměru přibližně 1000 pojistných událostí z povinného ručení denně a velká část z těchto lidí se ocitá zcela v rukou libovůle pojišťoven. Své peníze mohou podle zákona  soudní cestou vymáhat až čtyři roky zpětně.

 

Evidované případy KOPP ČR

Celkem

Negativní posouzení

Ukončeno soudním nebo mimo soudním vyrovnáním s poškozeným

Počet rozsudků v neprospěch poškozených

Počet od ledna 2012

3 602

30

1 087

4

Nezaplacené škody

Nejnižší nezaplacená škoda

Nejvyšší nezaplacená škoda

Průměrná nezaplacená škoda

(v Kč)

471

75 528

11 922



Zajímavé: Pojišťovny nezákonně obírají lidi o peníze

Diskutovat (4)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16347543648

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6230
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8460
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3705
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8130
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0724
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více