Pokles nezaměstnanosti v ČR pomůže i bankám


15. 09. 2015  00:47     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Nezaměstnanost klesla v České republice na rekordně nízkou úroveň 6,2 procenta. Česká nezaměstnanost je přitom druhá nejnižší v Evropské unii, hned za Německem. Pokles nezaměstnanosti přitom nepomáhá jen samotným nezaměstnaným, nebo státu, ale také bankám.

Pokles nezaměstnanosti v ČR pomůže i bankám




Snižování nezaměstnanosti obecně zvyšuje sociální úroveň v zemi. Nově zaměstnaný nezaměstnaný totiž začíná platit daně, odvody na zdravotní a sociální pojištění a naopak tyto částky za něj uspoří stát. Současně tento nově zaměstnaný člověk zajistí podnikateli, který ho zaměstnal další přidanou hodnotu a zisk. Vždy totiž platí, že podnikatelé zaměstnávají zaměstnance v případě, kdy mu mají vytvořit tržby a zisk, nikoliv aby vytvářel ztrátu. Díky klesající nezaměstnanosti se tak zlepšuje hospodaření státu, výkonnost ekonomiky a nový zaměstnanec začíná více utrácet, na čemž profituje maloobchod a živnosti.

Nově zaměstnaný člověk přitom získává zájem i o finanční a bankovní služby. Jeho nové příjmy je totiž potřeba nějak spravovat. Tento člověk nejen utrácí, což realizuje zvýšenou aktivitou na svém účtu, častějším používán platební či kreditní karty, ale také spoří. Banky tak mohou poskytnout těmto lidem nové spořící produkty.

Nově získaný příjem také motivuje zaměstnance, aby si dovolil to, co si v době své nezaměstnanosti nemohl dovolit. K tomu pomáhají tomuto zaměstnanci různé půjčky a úvěry. Zvýšený zájem o úvěry pak zvyšuje příjmy a zisky bank.

Banky tak bezesporu na nižší nezaměstnanosti významným způsobem profitují. I klesající nezaměstnanost tak může být dalším střípkem pro pokračování v současném trendu mírného poklesu poplatků a naopak vyšších příjmů z běžných produktů, jako úroků z úvěrů, provizí z investic či jiných bankovních služeb.

Jak se klesající nezaměstnanost podílí na zvýšeném zájmu o produkty a služby bank:

1) vyšší zájem o otevření běžných účtů a to i účtů s kvalitnějšími službami a službami s vyšší hodnotou,

2) vyšší využívání služeb souvisejících s používáním účtu - častější výběry z bankomatu, zřizování elektronického bankovnictví nebo zájem o kontokorenty,

3) vyšší zájem o spořící produkty - termínované a spořicí účty, nebo investice do finančních produktů,

4) vyšší zájem o úvěry - kreditní karty, kontokorenty, spotřebitelské úvěry a hypotéky

5) vyšší zájem o investice - podílové fondy, komodity, cenné papíry

POJĎTE ROZHODNOUT O SVÉ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ BANCE A OZNÁMKUJTE SVOU BANKU V UNIKÁTNÍM HODNOCENÍ PRVNÍHO KLIENTSKÉHO RATINGU BANK GEEN VSTŘÍCNÁ BANKA ZDE!

geen_vstricna



Pokles nezaměstnanosti v ČR pomůže i bankám

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více