Politika a banky X. - Ruské banky na tuzemském trhu jsou stabilní. Sankce je neohrožují


09. 09. 2014  00:22     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - POLITIKA A BANKY: Ruské banky na tuzemském trhu jsou stabilní a nehrozí jim zatím žádné postihy či sankce nebo omezení ze strany EU. Bank, které vlastní ruští vlastníci jako jsou Sberbank či ERB se rozhodně nemusíte obávat.

Politika a banky X. - Ruské banky na tuzemském trhu jsou stabilní. Sankce je neohrožují




Aktuálně jedná EU o rozšíření sankcí proti Rusku za vyhrození situace na Ukrajině. Zatím není jasné, zda sankce platit skutečně začnou, nebo bude jejich účinnost odsunuta až do doby zda a jak se bude uplatňovat dohodnuté příměří. Důležitou zprávou však je, že ani návrh zpřísněných sankcí žádným způsobem neomezuje působení ruských bank na trhu Evropské unie. Pokud se sankce dotkly bankovního sektoru, pak se týkaly pouze bank, které působí na trhu v Rusku. Aktivity těchto bank či jejich poboček v EU se sankce zatím nijak nedotkly a pravděpodobně se jich ani nedotkonout.

Tuto skutečnost potvrdila i tisková mluvčí Sberbank v našem rozhovoru týkajícího se možných dopadů sankcí na ruské banky působící na tuzemském trhu. 

Rozhovor se Sberbank naleznete ZDE!

Sberbank.JPG

Jak by se sankce proti ruským bankam v EU projevily?

Zejména by došlo na již tak nestabilních bankovních trzích v EU k velké nejistotě. Banky vlastněné ruským kapitálem mají poměrně velký podíl na tomto trhu a hodně podniků a firem ze zemí EU je na financování těchto bank přímo závislých. Omezení aktivit těchto bank či přímo zákaz působení těchto bank by způsobilo kolaps některých bankovních trhů v EU. EU by navíc potrestala tímto způsobem vlastní podniky či domácnosti, které využívaly a využívají služeb těchto bank.

EU by tak takovýmto krokem potrestala sama sebe.

Sankce se týkají pouze financování ruských společností

EU tak směřuje sankce spíše než na ruské banky na ruské společnosti a možnost jejich financování na finančních trzích v EU. Tedy je omezen přístup ruských podniků k financování z Evropské unie. Proti prohloubení sankcí, které by se již mohly byť i teoreticky dotknout bank s ruským kapitálem ostře vystoupil především předseda slovenské vlády Fico, nebo ministerský předseda Maďarska Viktor Orbán. 

Faktem však je, že sankce ani vůči ruským bankám působícím na trhu EU nebyly v podstatě vážně připravovány a ani se o to žádná z členských zemích EU nepokusila.

Bankovní sektor nejen v České republice, ale i v celé EU tak nebude ohrožen případnými protiruskými sankcemi. Tedy rozhodně toto není na pořadu dne. Toto opatření je navíc velmi nepravděpodobné i v případě zhoršení situace an Ukrajině.

Další články ze seriálu POLITIKA A BANKY naleznete ZDE!



Politika a banky X. - Ruské banky na tuzemském trhu jsou stabilní. Sankce je neohrožují

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15635899344

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více