Polovina českých firem hlásí růst obratu, plánují investovat do svého rozšíření


04. 04. 2017  16:17          komentáře (0)

Výnosy každé druhé firmy loni vzrostly, v průměru to bylo o 12 %. S optimismem hledí majitelé a manažeři českých SME také na letošní investice. Jak uvedli v ExpobankBusiness Barometru 2017, pětina z nich se v následujících měsících chystá své působení teritoriálně rozšířit. Posílit svou pozici také plánují investicemi do dalších akvizic nebo náborem nových zaměstnanců. O prodeji firmy mluví letos jen procento.

Polovina českých firem hlásí růst obratu, plánují investovat do svého rozšíření




Pouhá 3 % podnikatelů v letošním roce uvažují o prodeji svého podílu, jen 1 % pak o prodeji celé společnosti. V době stability a růstu se naopak dvě třetiny chystají nabírat zaměstnance, ale také plánují akvizice a expanzi v rámci regionu i do zahraničí. 

„Všeobecně se daří firmám, které mají přímé napojení na domácí individuální spotřebu. Průměrná i minimální mzda stoupá, lidé mají možnost utrácet a nakupovat. Nejlépe se proto vede firmám v maloobchodě, velkoobchodě a ve službách,“ říká k výsledkům průzkumu Jan Roztočil, člen představenstva Expobank CZ a.s, a dodává: „Z dalších sektorů prosperovaly společnosti také v chemickém průmyslu a ve zpracování kovů. Na opačném konci žebříčku je zemědělství a zpracování potravin, proto není překvapením, že v těchto oblastech chce až třetina firem provádět změny ve vedení.“

graf1

Firmy láká zahraničí

Počínaje letoškem se na expanzi připravuje každá pátá firma, z těch, kterým rostly tržby, je to dokonce 60 %. O růstu v rámci České republiky uvažuje 52 %, nejatraktivnější je pro podnikatele Jihomoravský kraj. Nadpoloviční většina společností pak rozmýšlí o rozšíření dále – do jiné země nebo regionu (55 %), zpravidla na Slovensko, do Polska nebo dalších zemí střední a východní Evropy.

 

Díky optimismu a celkové ochotě firem vstoupit na nové trhy v letošním roce očekáváme zvýšený zájem o zdroje financování, než tomu bylo v uplynulých letech. Už v loňském roce jsme zaznamenali významné navýšení poptávky po investičních a akvizičních úvěrech. V mnoha firmách navíc probíhá generační výměna, a ta je vždy příležitostí pro ty, kteří hledají ve svých oborech nový akviziční cíl,“ doplňuje Jan Roztočil.

 

Exportéry nejvíce zajímá kurzové zajištění

 

„Ze strany firem, které již vyvážejí, aktuálně nejvíce roste zájem o kurzové zajištění proti posílení koruny, jelikož firmy očekávají skokové posílení po upuštění kurzového závazku. Podle mého názoru se zájem bude zvyšovat o zajištění proti pohybu korunových sazeb nahoru,“ uzavírá Jiří Bečvář, ředitel  oddělení Treasury ALM. 

 



Polovina českých firem hlásí růst obratu, plánují investovat do svého rozšíření

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15538115264

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více