Polovina párů sdílí veškeré finance


15. 02. 2017  22:08          komentáře (0)

Do jaké míry sdílet finance je otázka, kterou musí řešit na začátku a v průběhu vztahu prakticky každý pár. Finance jsou přitom jedním z nejčastějších důvodů hádek mezi partnery. Jak se k otázce společných účtů a financí staví zadaní Češi a Češky zjišťoval průzkum, který pro banku Cetelem vypracovala agentura Stem/Mark na více než tisícovce respondentů. Vyplynulo z něj, že veškeré finance sdílí polovina českých párů. Třetina má účty oddělené a na chod domácnosti a společné výdaje se skládají. Jak vlastní účet, tak i společný má 13 procen t párů. Zhruba u dvou párů ze sta vydělává jen jeden z partnerů, který tak financuje vše.

Polovina párů sdílí veškeré finance




Polovina párů, které nemají jen společný účet, se na nákladech za bydlení a stravu podílí stejnou částkou bez ohledu na výši příjmů, druhá polovina se sice podílí na nákladech také společně, ale zároveň ten, kdo vydělává více, také více přispívá.

Rodinné finance, respektive objem peněz, který jde do společného rozpočtu, spravují v 56 procentech oba partneři společně. Pokud je řídí jen jeden z nich, vede je téměř v polovině případů ten, který lépe rozumí číslům a matematice, a ve čtvrtině ten z partnerů, který dělá většinu nákupů. Jen v devíti procentech rozhoduje o financích partner s vyššími příjmy. Někteří lidé pak vyznávají názor, že by finance měla vždy řídit žena. Zajímavé je, že častěji jsou o tom přesvědčeny právě ženy (devět procent ženy vs. šest procent muži). Naopak pět procent mužů se domnívá, že řízení rodinného rozpočtu by mělo být v&yacute ;hradně na nich, z žen si to nemyslí prakticky žádná.

Pětina párů se hádá kvůli penězům

Ať už spravují finance oba partneři, nebo jen jeden z nich, občas je potřeba řešit některé záležitosti společně. Nepříjemné pocity u toho někdy zažívá 27 procent lidí, téměř vždy nepříjemné je řešení financí pro další tři lidi ze sta a zhruba jedno procento se o financích s partnerem raději vůbec nebaví. Více stresující je to podle průzkumu pro ženy. Nezřídka navíc taková debata vyvrcholí hádkou. Pětina domácností je zažívá relativně často, třetina výjimečně.

A jak je to s důvěrou v partnerovi schopnosti nakládat správně s penězi? O tom, že je partner zdatný ve finančních záležitostech, je přesvědčeno 29 procent lidí, dalších 46 procent si myslí, že peněžním záležitostem jejich protějšek spíše rozumí, ale plnou důvěru v jeho či její matematické schopnosti a finanční gramotnost nemají.



Polovina párů sdílí veškeré finance

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12591237472

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více