Polovina z nás se cítí pod tlakem kvůli vánočnímu utrácení.


23. 12. 2016  10:58          komentáře (0)

Vánoce jsou už tradičně obdobím obdarovávání. Jak ale ukazuje nový průzkum ING Bank, je dobré si vše dvakrát promyslet, než začnete bezhlavě utrácet za dárky. To, že za ně utratíte balík, totiž nemusí nutně vést k tomu, že s nimi obdarovaní budou spokojeni. Nechtěný vánoční dárek našlo vloni pod stromečkem 23 % Čechů.

Polovina z nás se cítí pod tlakem kvůli vánočnímu utrácení.




A co jsme vloni dostávali nejčastěji? Sedm z deseti Čechů našlo pod stromečkem praktický dárek, například nějakého pomocníka do domácnosti. Dalších 44 % dotazovaných si rozbalilo dárek, kterým si zpříjemní volný čas, a bezmála třetina
(29 %) pak objevila pod stromečkem i peníze.

Vybrat správný dárek, a to i pro někoho, koho znáte velmi dobře, může být obtížné. Polovina české populace (49 %) se cítí pod tlakem z toho, že musí o Vánocích utrácet. To samé ještě více pociťují obyvatelé Rumunska (53 %) a Španělska (57 %). Stres z vánočního utrácení naopak dopadá jen na pětinu Nizozemců, což ale může být dáno jinými tradicemi, v nichž se klade důraz navíc i na svátek Sinterklaas, který částečně připomíná našeho Mikuláše, ale svou důležitostí se blíží Vánocům.

 „Průzkum ukázal i pozitivní trend. Lidé napříč Evropou lépe plánují své výdaje za Vánoce a dva z pěti na Vánoce cíleně šetří, což je o 8 % více, než v loňském roce,“ říká Libor Vaníček, ředitel retailového bankovnictví ING Bank v ČR, a dodává:
„I přesto, že řada lidí začíná dělat včas tato chytrá finanční rozhodnutí, stále se najdou tací, kteří jsou ochotni si na vánoční dárky půjčit.“

V loňském roce si kvůli pořízení dárků pod stromeček půjčilo peníze 8 % Čechů, což nás řadí k evropskému průměru. Absolutním rekordmanem jsou však Američané, kde se vloni kvůli svátkům zadlužila téměř čtvrtina obyvatel (22 %).

tab



Polovina z nás se cítí pod tlakem kvůli vánočnímu utrácení.

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12504691104

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více