Pomáhejte pomáhat, nic vás to nestojí


14. 11. 2016  15:57          komentáře (0)

Právě nyní mají lidé možnost poslat do finále podzimního kola programu ČSOB pomáhá regionům jeden ze tří veřejně prospěšných projektů ve svém regionu. Odborná porota již vybrala tři neziskové a příspěvkové organizace v každém ze 14 krajů. Čtvrtého finalistu v každém regionu zvolí přímo veřejnost. 56 projektů, jejichž cílem je různým způsobem přispět ke zlepšení života v regionech, si v podzimním kole programu rozdělí přes dva miliony korun.

Pomáhejte pomáhat, nic vás to nestojí




„V každém ze 14 krajů se o přízeň individuálních dárců budou od prosince ucházet čtyři projekty. Tři již vybrala odborná porota, čtvrtý nyní zvolí veřejnost. V každém regionu budou mít lidé na výběr tři projekty, přičemž ten, který získá největší sympatie veřejnosti, postoupí mezi finalisty,“ říká Alena Králíková, manažerka společenské odpovědnosti a firemní kultury ČSOB. Hlasování o „divoké kartě“ potrvá až do konce listopadu, kdy bude jasno o všech finalistech. 

Do podzimního kola již třetího ročníku ČSOB pomáhá regionům se přihlásilo 149 projektů z celé republiky. Nejvíce přihlášek, celkem 18, dorazilo z Moravskoslezského kraje, těsně následoval Jihočeský kraj s 16 žádostmi. Přihlášené projekty se nejvíce zaměřují na pomoc nemocným a lidem s handicapem a na děti, mladé lidi a rodiny, tyto kategorie tvoří téměř polovinu všech žádostí. 

Hlavní fáze programu – tedy výběr příspěvků od individuálních dárců – začíná 6. prosince 2016 a končí 6. ledna 2017. Lidé v tomto období mohou finančně podpořit favorizovaný projekt, a zvýšit tak šanci, že v daném regionu získá nejvíce peněz. Pravidlo je jednoduché – čím více projekt získá peněz od individuálních dárců, tím větší dostane příspěvek od ČSOB. Na nejúspěšnější projekt v každém z regionů čeká 50 tisíc korun, druhý v pořadí získá 40 tisíc, třetí 35 tisíc a čtvrtý projekt se může těšit na 25 tisíc korun. ČSOB tak rozdá v každém z regionů 150 tisíc korun, dohromady si tedy vybrané projekty mezi sebe rozdělí 2 100 000 korun. 

„Náš příspěvek však často tvoří jen menší část celkové částky, kterou neziskové organizace na své aktivity získají. Už jen tím, že se o přihlášených projektech hodně mluví v médiích, roste zájem a ochota veřejnosti přispět. Například v jarním kole příspěvky individuálních dárců u některých projektů přesáhly i 100 tisíc korun,“ říká Alena Králíková. Svou roli určitě hraje i „soutěžní“ formát, který menší neziskové či příspěvkové organizace v regionu motivuje více se otevřít veřejnosti a místním lidem přiblížit svou činnost. 

Díky programu ČSOB pomáhá regionům se podařilo realizovat mnoho zajímavých projektů, jež různými způsoby přispívají ke zlepšení kvality života v daném regionu. Od roku 2013 se vybralo na podporu konkrétních neziskových projektů z oblasti kultury, zdravotnictví nebo vzdělávání přes 14,5 milionu korun. „Absolutním vítězem letošního jarního kola se stal Hospic knížete Václava z Kladna s projektem Domácí hospic dostupný každému. Hospici se od individuálních dárců podařilo vybrat 150 211 korun, my jsme mu darovali dalších 50 000 korun, celkem tedy získal 200 211 korun,“ vysvětluje Alena Králíková. Škála podpořených projektů je však velmi široká – od záchranné stanice pro ohrožená zvířata a sportovního klubu vozíčkářů přes obnovu mokřadních luk s unikátní florou i faunou až po domov pro matky s dětmi ohrožené domácím násilím. A z jakých projektů můžete vybírat nyní, zjistíte na webu www.csobpomaharegionum.cz 

Více na webu www.csobpomaharegionum.cz



Pomáhejte pomáhat, nic vás to nestojí

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12619322688

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více