Pomůže ECB i v posunu akcií na pražské burze?


08. 09. 2014  08:28     Big Expert     komentáře (0)

Přinášíme vám pravidelné investiční zpravodajství a poradenství BIG EXPERT. Do čeho s v nadcházejících dnech vyplatí investovat? A jaké jsou aktuální trendy, které mohou výhodnost investic ovlivnit?

Pomůže ECB i v posunu akcií na pražské burze?




České akcie

Jiří Zendulka, BH Securities
Pomůže ECB i v posunu akcií na pražské burze?

V polovině července jsem v posledním komentáři po propadu indexu PX na hladinu 950 bodů predikoval částečnou vzpruhu domácího trhu. Jako „hraniční“ jsem u indexu PX zmiňoval pro nejbližší období úroveň 1 tis. bodů. Zásah ECB, resp. ještě výrazněji uvolněná měnová politika by nyní mohla vyvolat pokusy dokonce i o překonání této úrovně. Otázkou je, zda úspěšně, resp. udržitelně.
V mezičase se dále ukázal „hlad“ po stabilních velkých společnostech. Rekordně nízké úrokové sazby, resp. i nízké výnosy na dluhopisech společně s přemírou finančních prostředků v ekonomikách, ještě více přitáhly poptávku na velké emise i na pražskou burzu. Nejenže se v tomto ohledu na nová maxima vyšplhaly akcie KB, dále se i posunuly na již 1,5letá maxima akcie ČEZ. Pravdou je, že se sice drží od minim ceny emisních povolenek i samotné elektřiny, nicméně zdaleka nedávají výhled očekávání zlepšení hospodaření firmy oproti předcházejícím rokům. V kontextu akvizičních snah či dříve obávaného výhledu, že se ČEZ v budoucnu stejně pustí do dostavby přinejmenším jedné jaderné elektrárny, se růst nyní zdá být až překvapivý. Výhled byznysu totiž nevypadá ani na změnu dividendové politiky. Pomineme-li s nízkým 14 % free-floatem akcie O2 C.R., primárně obchodované akcie velkých společností již ale v Praze právě nejsou.

Potěšitelné však je, že poslední hospodářské výsledky uspokojily u většiny menších společností. Vidět je, že zájemce si tak najdou nejenom za poslední rok nejrůstovější akcie STOCK, ale také FORTUNA, PEGAS či posledního nováčka pivovary PLG.

Zatímco akcie likérky se již od středy obchodují bez nároku na její první dividendu (i když jen symbolickou), akcie výrobce netkaných textilií jsou společně s O2 C.R. letos posledními, u kterých lze dividendu nákupem ještě získat.

Společně s NWR především budoucnost zmiňované telekomunikační společnosti zůstává nyní na BCPP nejvíce zastřena v mlze. Možné rozdělení O2 C.R. na „pevné a mobilní služby“, resp. jeho případné provedení zůstává neznámou. Zvláště, když stále přetrvává náš názor o budoucím plném ovládnutí společnosti ze strany PPF.

Zahraniční trhy

Jan Bureš, ERA Poštovní spořitelna
ECB se připravuje na další tisk peněz

Slovy J. M. Keynese: „Pro lidi není obtížné přijmout nové myšlenky, ale zapomenout na ty staré.“ S něčím takovým nemá problém šéf ECB Mario Draghi. Když v červnu ECB rozjela TLTRO nepřímo naznačil, že další pokles sazeb by již nebyl efektivní. A dnes ho tu máme.
ECB se rozhodla kosmetickým snížením sazeb o dalších 10 bps (depo -20 %, repo 0,05 %) podpořit stávající TLTRO. Chce ho učinit pro banky atraktivnější (levnější). Tentokrát je ECB v komunikaci ještě jasnější a říká, že sazby dosáhly absolutního dna. Chce tak pravděpodobně zabránit vyčkávání bank na jejich další eventuální pokles (což by je od vstupu do TLTRO spíše odradilo).

I nový program na skupování ABS a krytých dluhopisů (covered bonds) v zásadě míří podobným směrem. Z tiskové konference vyplynulo, že má sloužit jako flexibilní nástroj, který v případě malého zájmu o TLTRO pomůže ECB dostatečně nafouknout bilanci podle svých představ. V tomto směru Mario Draghi zatím trhy tolik nepřekvapil. Představil program pouze v hrubých obrysech s tím, že detaily budou upřesněny v říjnu, kdy se má program rozběhnout. Jasné ale je, že ECB bude chtít kupovat ABS s co nejširší definicí (kryté půjčkami podnikům, leasingem, kreditními kartami, úvěry na bydlení), pokud budou transparentní. ECB se také poněkud překvapivě pravděpodobně nebude zdráhat skrze nákupy ulevit bankám od kapitálových povinností (vzít na svá bedra větší porci kreditního rizika). Primárním cílem ale je výrazně nafouknout splaskávající bilanci ECB, zlevnit tím bankám (především těm periferním) financování a držet euro slabé.

Ďábel ale leží v detailech. Jak velkou bazuku ECB vytvoří, bude ve finále záležet na tom, jak přesně ECB v říjnu ABS vhodná k nákupům specifikuje. Rizikem je, že plánované aktivity ECB nakonec stačit nebudou a celé manévry s TLTRO a skupováním ABS budou nakonec jen předehrou ke klasickému QE (skupování vládních dluhopisů) v roce 2015. Dnes je sice klasické QE pro řadu členů ECB tabu, ale včera se ukázalo, že se názory v bankovní radě mohou v čase měnit.

Hodnoťte naše banky v našem projektu VSTŘÍCNÁ BANKA. Ohodnotit banky můžete snadno a rychle ZDE!



Pomůže ECB i v posunu akcií na pražské burze?

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

46867074580

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5870
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8575
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3545
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8710
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0716