Poplatek za nadměrný vklad – jmenuje se různě, ale banky ho účtují


22. 02. 2009  19:28     Patrik Nacher     komentáře (3)

Ukázalo se, že poplatek existuje, jakkoliv se pokaždé jmenuje jinak. Často kritizovaný poplatek je nejčastěji pojmenován buď jako poplatek za vklad nad určitou hranici a nebo jako poplatek za zpracování vkladu či hotovosti.





Server www.bankovnipoplatky.com vyhlásil 4. ročník ankety „o nejabsurdnější bankovní poplatek“. V prvním kole hlasovalo téměř 28 tisíc návštěvníků webu a vítězně z něj vyšel poplatek za nadměrný vklad (32,41% - 9 056 hlasů). Uvidíme, jestli ve finálovém kole, které se koná do konce února, tuto pozici uhájí.   Co je to vlastně za poplatek a jaké banky jej účtují? Připomeňme si pár příhod bankovních klientů. Komerční banka měla například limit 500 tisíc korun, nad který zaplatil klient větší poplatek. Vložíte-li na účet v bance částku 500 001 korun zaplatíte 0,15 % - tedy 750 korun. Zkušenost s tímto poplatkem dokládá i příspěvek autora pod jménem Marry: „Do KB několikrát do měsíce nosím odvod z podnikové pokladny. Jednou jsem chtěla udělat službu starším lidem, neodkázala jsem je s platbou na účet (když už to donesli v hotovosti) a přijala větší platbu, čímž mě naskočila částka odvodu nad 500 tisíc. A ejhle, byl mi spočítán poplatek cca 800 Kč za nadměrný vklad!“. Jiný bankovní klient našel efektivní řešení, jakkoliv absurdní: „Když už musím dát na účet v KB více než 500 tisíc, rovnou si připravím dva vkladové lístky a částku rozepíšu. Vystojím si tak jen jednu frontu a nesmyslnému poplatku se vyhnu.“   Svého času šlo najít tento poplatek i u eBanky, jak dokládá zkušenost Václava Blahuta: „Prodal jsem byt. Kupující mi vložil peníze na účet a eBanka si stáhla 1500 Kč za nadměrný vklad. Když jsem to z výpisu zjistil a dal se z toho šoku trochu dohromady, reklamoval jsem tento absurdní poplatek s tím, že mě nemohou penalizovat za něco, co nemohu ovlivnit“. Podle mnoha diskutujících je tento poplatek favoritem na vítězství ve IV. ročníku ankety, „i jako bývalý zaměstnanec banky jsem nepochopil, kde se tento poplatek vzal,“ píše jeden z návštěvníků webu. Někteří klienti dokonce nevěří, že takový poplatek vůbec existuje. Které banky jej mají ve svém sazebníku najdete níže v přehledné tabulce. Ukázalo se, že poplatek existuje, jakkoliv se pokaždé jmenuje jinak. Často kritizovaný poplatek je nejčastěji pojmenován buď jako poplatek za vklad nad určitou hranici (Volksbank, Raiffeisenbank, Banco Popolare) a nebo jako poplatek za zpracování vkladu či hotovosti (ČS, KB, UniCredit, LBBW).   Tabulka
Banka Popis poplatku Cena
ČS Zpracování vkladu hotovosti nad 0,5 milionu Kč 0,05% z vkládané částky, max. 2000 Kč
ČSOB Příplatek za vklad hotovosti na běžný účet v souhrnném objemu větším než 1 mil. Kč (během 1 měsíce) 0,1%
KB Zpracování vkladu nad 0,5 mil. Kč přes přepážku 0,15%
UniCredit Zpracování neroztříděné hotovosti 1500 Kč / 1 mil. Kč
Volksbank Vklad v hotovosti nad 250 tisíc v průběhu jednoho dne 0,1% z vložené částky, max. 1000 Kč
Raiffeisenbank Vklad hotovosti nad 500 tisíc za den 10 Kč + 0,15% z celkové vložené částky za den na 1 účet
Banco Popolare Vklad do 3 mil. Kč 0,1%
  Vklad nad 3 mil. Kč (k jednomu dni) 0,2%
LBBW Zpracování hotovosti 1500 Kč za každý 1 mil. Kč
Zdroj: sazebníky bank, zpracování www.bankovnipoplatky.com Poznámky: Česká spořitelna U účtů pro fyzické osoby tento poplatek není. Najdeme ho u podnikatelských účtů. ČSOB Najdeme zde tento poplatek v podobě příplatku a to jak u účtů soukromých, tak podnikatelských. Komerční banka U účtů pro soukromou klientelu tento poplatek není. Najdeme jej u podnikatelských účtů. UniCredit Bank Poplatek najdeme pod nekonkrétním pojmem. Otázkou je, co se považuje za neroztříděnou hotovost a jestli se poplatek platí jen v momentu, kdy je neroztříděné hotovosti alespoň jeden milion. Poplatek je stejný jak u občanů, tak u podnikatelů. Volksbank Zde je poplatek za nadměrný vklad popsán poměrně otevřeně. Raiffeisenbank Pokud vklad uskuteční třetí osoba (nemajitel účtu) poplatek činí 55 Kč + procentní sazba. Poplatek je totožný u účtů pro fyzické i právnické osoby. Banco Popolare O této bance sice není moc slyšet, ale zmíněný poplatek jsme u ní také našli. A dokonce odstupňovaný dle výše vkladu. Poplatek najdeme jak u soukromých, tak podnikatelských účtů. LBBW Poplatek je jednoznačně popsán jako zpracování hotovosti.


Poplatek za nadměrný vklad – jmenuje se různě, ale banky ho účtují

Česká banka
Proč není naše banka a její pobočky a stát si nehlídá její činnost,vždyt stát dovoluje cizím bankám ...
Diskutovat (3)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16496990880

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více