Poplatek za nadměrný vklad vyvolal vášnivé debaty


17. 10. 2007  19:41     Patrik Nacher     komentáře (0)

Například kolem poplatku za nadměrný vklad se strhla intenzívní diskuse. Tento poplatek vlastně paradoxně trestá ty klienty, kteří do banky přinesou velký obnos peněz. Jak napsal Radek Č. za tento absurdní poplatek zaplatil neuvěřitelných 1.300 Kč.





Poprvé i na Slovensku

Poprvé na mezinárodní úrovni mohou klienti bank hlasovat o nejabsurdnějším bankovním poplatku. Již potřetí se tato úspěšná anketa uskuteční v České republice, ke které se poprvé mohou přidat i naši východní sousedé. Hlasovat se tak bude poprvé i na Slovensku

Jen připomeňme, že v 1. ročníku zcela suverénně vyhrál poplatek za příchozí platbu a o rok později to byl poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky. Ve 3. ročníku už tyto dva poplatky neuvidíme, aby dostaly „šanci uspět“ i další skvostné bankovní poplatky. Na druhé straně můžeme ubezpečit klienty bank, kterým tyto dva poplatky stále leží v žaludku, že se po skončení 3. ročníku ankety, uskuteční supervolba, tedy volba toho nejabsurdnějšího bankovního poplatku ze tří vítězných poplatků.

Zatím bylo nominováno 13 poplatků – 9 absurdních poplatků z loňského ročníku z ČR a 4 poplatky ze Slovenska. Do konce listopadu pak mohou další poplatky nominovat klienti bank. A jak ukázalo prvních 14 dnů nominací a diskusí na toto téma, lidé mají, zdá se, o svých favoritech celkem jasno.

Samotné hlasování se rozběhne 1. prosince a bude probíhat dvoukolově. 1. kolo hlasování skončí 31. ledna 2008, finálové potom 28. února, kdy bude vyhlášen nejabsurdnější bankovní poplatek pro rok 2007.

Nominujte absurdní poplatek, informace najdete na:

https://www.bankovnipoplatky.com/nejabsurdnejsi-bankovni-poplatek-2007/iii-rocnik-ankety-o-nejabsurdnejsi-bankovni-poplatek-v-cr-a-sr-pro-rok-2007-1170/

Poplatek za nadměrný vklad

Například kolem poplatku za nadměrný vklad se strhla intenzívní diskuse. Tento poplatek vlastně paradoxně trestá ty klienty, kteří do banky přinesou velký obnos peněz. Jak napsal Radek Č. za tento absurdní poplatek zaplatil neuvěřitelných 1.300 Kč: „Chtěl jsem převést peníze z jednoho účtu na druhý. Úřednice mi poradila, že nejrychleji to jde formou hotovostního výběru a vkladu, kdy oba úkony proběhnou na jedné přepážce pouze papírově. Vše bylo provedeno. Jaké ale bylo moje překvapení, když jsme obratem na internetu zjistili, že eBanka si za tento úkon naúčtovala 1.300 Kč za NADMĚRNÝ VKLAD! Banka trestá svého klienta, který jí dá k dispozici své peníze, aby na nich mohla vydělávat!“. Tuto zkušenost dokládá i jiný bankovní klient Václav Blahut: „Prodal jsem byt. Kupující mi vložil peníze na účet a eBanka si stáhla 1.500 Kč za nadměrný vklad. Když jsem to z výpisu zjistil a dal se z toho šoku trochu dohromady, reklamoval jsem tento absurdní poplatek s tím, že mě nemohou penalizovat za něco, co nemohu ovlivnit“.

Komerční banka má například limit (500 tisíc korun), nad který zaplatí klient větší poplatek. Vložíte-li na účet v bance částku 500 001 korun zaplatíte 0,15 % - tedy 750 korun. Oficiálně tento poplatek zní za „zpracování vkladu bankovek“. Tento poplatek dokládá i příspěvek autora pod jménem Marry, který uvádí, že: „konkrétně v Komerční bance několikrát do měsíce nosí do banky odvod z podnikové pokladny. Jednou jsem chtěla udělat službu starším lidem, neodkázala jsem je s platbou na účet (když už to donesli v hotovosti) a přijala větší platbu, čímž mě naskočila částka odvodu nad 500 tisíc. A ejhle, byl mi spočítán poplatek cca 800 Kč za nadměrný vklad!“. Člověk by přitom myslel, že čím více vloží na účet, tím více si ho banka bude vážit.

Podle diskutujících je tento poplatek jedním z favoritů. „Poplatek za nadměrný vklad je opravdu nefér“, píše jeden z návštěvníků webu, „i jako bývalý zaměstnanec banky jsem nepochopil, kde se tento poplatek vzal“, dodává. Někteří klienti dokonce nevěří, že takový poplatek vůbec existuje, domnívají se, že jde o legraci, která doprovází anketu o nejabsurdnější bankovní poplatek.



Poplatek za nadměrný vklad vyvolal vášnivé debaty

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16462992640

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více