Poplatek za poskytnutí úvěru je protiprávní, rozhodl německý soud!


14. 05. 2014  17:42     iDnes.cz     komentáře (2)

Poplatek za zpracování úvěru u spotřebitelských půjček je nepřípustný. V úterý o tom rozhodl německý Spolkový soudní dvůr, když řešil žaloby klientů proti dvěma tamním bankám. Píší o tom německá média s tím, že finanční domy se nyní musí připravit na vracení poplatků v řádů několika milionů eur.

 

Poplatek za poskytnutí úvěru je protiprávní, rozhodl německý soud!




Banky totiž podle serveru Spiegel Online poškodily desetitisíce klientů, kterým dal nejvyšší německý civilní soud za pravdu v tom, že když platí úroky z úvěru, je poplatek za jeho sjednání bezpředmětný. Na vedikt upozornil server Aktuálně. cz.

Banky podle soudu sjednávají úvěry s klienty ve svém vlastním obchodním zájmu a cenu úvěru si tak mohou nastavovat jen přes úrokovou sazbu. Části smlouvy, které by obsahovaly i poplatek za sjednání úvěru, tak podle soudu neplatí. "Bundesgerichtshof (Spolkový soudní dvůr) masivně posílil práva spotřebitelů," komentoval rozhodnutí soudu Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Soud při ve svém verdiktu rozhodoval o žalobách klientů finančních ústavů Postbank a Essener National-Ban, kteří bankám platili obvykle jedno až čtyři procenta z výše úvěru. Klient Postbank přitom poplatek platil přesto, že si ho vyplňoval on-line.

Obracejte se na banky, nabádá Němce spotřebitelská organizace

Düsseldorfská spotřebitelská organizace už začala vyzývat Němce k tomu, aby od banky žádali peníze, na které mají v případě placení poplatku za sjednání úvěru nárok. "Zákazníci se musí na banky obrátit písemně," upozorňuje Markus Feck z organizace. Šanci na úspěch mají podle něj hlavně lidé, kteří uzavřeli smlouvy od roku 2011. Starší smlouvy mohou být promlčené.

Německý soud se za práva spotřebitelů postavil už v roce 2011, kdy označil poplatky za vedení úvěrového účtu za protiprávní. Jeho verdikt tehdy výrazně ovlivnil i jednání klientů v Česku, kteří se po vzoru Německa domáhali vrácení peněz za vedení úvěru u tuzemských bank.

Do boje za vrácení poplatků se přes protipoplatkové iniciativy nakonec zapojily stovky tisíc klientů. Někteří se navrácení peněz dočkali, jiní však ne. O žalobách na banky rozhodoval i Nejvyšší soud, který je zamítl. Po něm to udělal i Ústavní soud. Téměř všechny banky však poplatek za vedení účtu od té doby zrušily.

Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/nemecky-soud-a-verdikt-o-poplatku-za-sjednani-uveru-fx9-/ekonomika.aspx?c=A140514_162902_ekonomika_spi#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=clanek-box

------------------

Bankovnipoplatky.com: Co k tomu dodat? Holt nežijeme v Německu...

 

 



Poplatek za poskytnutí úvěru je protiprávní, rozhodl německý soud!

A taková zajímavost...
Ani v tomto případě NENÍ rozhodnutí německého soudu v ČR ZÁVAZNÉ a ani v tomto případě se jím v ČR n...
České soudy
Zkorumpované české soudnictví se ani nikdy nedostane na úroveň například německého. Bohužel, alespoň...
Diskutovat (2)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12481325760

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více