NOMINACE:
Poplatek za vyčíslení výše dlužné částky u hypotéky je absurdní


17. 01. 2020  00:08     Miroslav Zeman     komentáře (2)

AKTUALIZOVÁNO: V rámci Ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek 2020 přinášíme čtenářům serveru Bankovnipoplatky.cz příběhy klientů, kteří byli absurdními a nominovanými poplatky poškozeni, nebo jim způsobily problémy. Tentokrát se věnujeme poplatku za vyčíslení dlužné částky u hypotéky.

NOMINACE: Poplatek za vyčíslení výše dlužné částky u hypotéky je absurdní




Banky jsou již od roku 2016 omezeny v uplatnění sankcí za předčasné splacení hypotéky. Nově tak mohou banky uplatnit pouze účelně vynaložené náklady a maximálně 1 procento z předčasně splácené částky. Ne více než 50.000 korun. Co nemohou banky uplatnit jako sankci, uplatní si některé ve formě tučného poplatku za vytisknutí jednoho papíru.

Jsou poplatky oprávněné, a jsou poplatky absurdní

Existují poplatky, které je možné pochopit a kde má klient možnost tyto zpoplatněné služby využívat nebo je nevyužívat. Jsou však služby, které samy banky vyžadují a v podstatě je klientovi nařizují, aby tyto služby následně zpoplatnily. Právě tento druh poplatků, které banky v zásadě nutí klienty platit, patří do skupiny absurdních poplatků.

V případě poplatku za vyčíslení dlužné částky se o absurdní poplatek nepochybně jedná. Kdy zpoplatněné vyčíslení dlužné částky u hypotéky musíte mít? Typickým příkladem je, když chcete předčasně splatit hypotéku. V drtivé většině případů se předčasně hypotéka splácí ve chvíli, kdy prodáváte svůj dům nebo byt a z kupní ceny se splácí částka hypotéky. Ano, banky mohou mít pravdu, že za předčasné splacení hypotéky mimo fixaci si mohou klienti sami a je to jejich rozhodnutí. Na druhou stranu už je vinou bank, že nutí klienty pořizovat si pro tento případ předražené potvrzení o zůstatku dluhu, což je ve skutečnosti jeden vytisknutý papír z jinak standardně vedeného programu, kde jsou všechny údaje o hypotéce vedeny a spočítány. Tento papír potřebujeme proto, že nemáme možnost jiným, levnější, či bezplatným způsobem zjistit zůstatek částky hypotéky k určitému datu, tedy datu splacení.

Tisíc korun za vytisknutí papíru. Proč?

Poplatek za vyčíslení dlužné částky u hypotéky není přitom poplatkem symbolickým. Tento poplatek činí plus mínus tisíc korun.

Rozhodl jsem se refinancovat svou hypotéku, hypotékou výhodnější. Udělal jsem to krátce před vypršením fixační lhůty, takže platba pokuty nebyla až tak vysoká a já už od následujícího měsíce ušetřil na nižších splátkách u nové banky. V rámci refinancování jsem musel požádat současnou banku o vyčíslení částky hypotéky k datu refinancování. Na pobočce mi vše připravili a vydali a ani se nezmínili, že za vytisknutí jednoho papíru budu něco platit. Vše pak řádně proběhlo. Hypotéka refinancována. Následně mi bylo, z účtu u staré banky, strženo tisíc korun! V bance jsem se následně dozvěděl, že se jednalo o poplatek za vytisknutí jednoho papíru A4 s dvěma odstavci. Toto mi přijde jako totálně nevstřícná politika vůči klientovi. Banka mě tak ještě stihne trestat za to, že jsem úvěr u ní refinancoval. Když už klient odchází, tak ať odchází řádně naštvaný,“ říká Jaroslav z Prahy.

Poplatek jako překážka změny produktu nebo banky

Stává se celkem často, že banky uměle navyšují a předražují poplatky u úkonů, které vedou k ukončení služeb u těchto bank. Poplatek tak nemá reálně zrcadlit náročnost a výši nákladů na daný úkon ze strany banky, ale naopak představuje překážku, nebo kompenzaci pro banku za odchod klienta. Typickým příkladem takového poplatku, který jako absurdní dnes už naštěstí neexistuje, byl poplatek za zrušení bankovního účtu. Poplatek za vyčíslení výše dlužné částky u hypotéky s ním má principiálně mnoho společného.

NOMINUJTE SVŮJ NEJABSURDNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK NA NAŠEM FACEBOOKOVÉM ÚČTU!



NOMINACE: Poplatek za vyčíslení výše dlužné částky u hypotéky je absurdní

marisa@gmail.com
MOJ TESTIMONY Dobar dan,  moje ime je Jeremy Katica, građanin sam hrvatske. Želim da svjedočim o d...

MOJ TESTIMONY Dobar dan,  moje ime je Jeremy Katica, građanin sam hrvatske. Želim da svjedočim o d...
Diskutovat (2)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12494018656

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více